(ABM FN-Dow Jones) De Europese staalsector blijft voorlopig last houden van dumping door China en Rusland, maar ook van stijgende grondstofprijzen en prijsvolatiliteit. Dit schreven analisten van Moody’s woensdag in een rapport.

“De aanhoudende wereldwijde en regionale onbalans tussen vraag en aanbod zal op de sector en op de staalprijzen blijven wegen in 2017, waarbij het risico bestaat dat de winstgevendheid verder onder druk komt”, zei analist Humert Allemani.

Volgens de analist zijn de vooruitzichten in de sector ook in de komende 12 tot 18 maanden negatief.

“De Europese staalsector blijft last houden van overcapaciteit en een beperkte onderhandelingsmacht over prijzen, vooral in de middelgrote en kleinere staalfabrieken”, stelde Allemani.

De conservatieve inschatting van Moody’s is dat de vraag naar staal in Europa volgend jaar met slechts 1 procent zal toenemen. De vraag vanuit de automotive sector zal volgens de kredietbeoordelaar minder hard groeien dan vanuit de bouwsector en de sector waarin kapitaalgoederen worden geproduceerd.

Staaldumping

De voortdurende invoer van goedkoper staal uit China en Rusland zal volgens de analisten een deel van de verwachte groei opslurpen. Het dumpen van staal zal enigszins beperkt worden door recent ingevoerde maatregelen door de Europese Unie, maar de geïmporteerde volumes zullen ook volgend jaar aanzienlijk blijven omdat volgens de analisten initiële effecten langzaam zullen verdwijnen als de import van staal verschuift naar landen waartegen geen maatregelen zijn genomen.

Moody’s denkt dat de staalprijzen in 2017 onder druk komen te staan na de volatiliteit van dit jaar als gevolg van het dumpen van staal. Toch verwacht de kredietbeoordelaar niet dat de dieptepunten zullen worden bereikt van begin dit jaar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.