amerika

De Japanse economie heeft het de afgelopen jaren niet bepaald gemakkelijk gehad. Eigenlijk weet de Japanse economie, ondanks de verdergaande stimuleringsmaatregelen, maar niet van de grond af te komen. Het is daarom niet vreemd dat maar weinig beleggers Japanse bedrijven op hun verlanglijstje hebben staan.

Het Amerikaanse bruto binnenlands product is de afgelopen vijf jaar aan een indrukwekkend tempo gegroeid. Uiteraard is dit voor een groot gedeelte te danken aan de stimuleringsmaatregelen van de Fed, maar niet heel veel andere Westerse economieën weten deze prestatie na te bootsen.

Amerikaanse bedrijven gaan gebukt onder torenhoge schulden

japan-vs-amerika

De meeste Japanse bedrijven hebben de afgelopen vijf jaar niet aan een dergelijk tempo kunnen groeien. Maar, de Japanse bedrijven zijn wel op een bepaald gebied veel gunstiger af dan de Amerikaanse bedrijven. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Societe Generale, te zien dat de totale schulden ten opzichte van het totale balanstotaal bij de Amerikaanse bedrijven de afgelopen jaren enorm hard zijn gestegen.

Wat dat betreft lopen Amerikaanse bedrijven veel meer risico op het moment dat de economie wat steekjes laat vallen. De Japanse bedrijven hebben gemiddeld gezien aanzienlijk minder aflossingsverplichtingen.