(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag lager gesloten, in lijn met andere Europese aandelenmarkten. De AEX index daalde 0,6 procent naar 449,71 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,3 procent liet optekenen en voor de AScX een verlies resteerde van 1,7 procent. 

Zwaargewicht Shell ondersteunde de hoofdgraadmeter met een flinke winst. Behalve de oliereus eindigde alleen Unilever, dat net als Shell ook een zwaargewicht in de index is, in het groen. In de Midkap steeg PostNL sterk na overnamegeruchten. 

Volgens marktvolgers zijn beleggers deze week vooral in afwachting van het Amerikaanse arbeidsrapport dat vrijdag verschijnt, terwijl de presidentsverkiezingen ook steeds dichterbij komen. 

Olie noteerde in het rood. De december-future voor West Texas Intermediate daalde 0,9 procent tot 46,43 dollar en de future voor Brent noteerde 0,8 procent in het rood op 48,22. 

De euro noteerde tegenover de dollar op 1,1056 rond het slot in Amsterdam. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0981 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0983 op de borden. 

Stijgers en dalers  

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten slechts twee van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Shell met een winst van 2,9 procent na goed ontvangen kwartaalcijfers.

De olie- en gasreus boekte in het derde kwartaal een hoger aangepast resultaat dan verwacht op een lagere omzet. De aangepaste CCS-winst, de winst op basis van geschatte actuele kosten en exclusief bijzondere posten, kwam uit op 2,8 miljard dollar, versus 2,4 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Tien door Dow Jones Nieuwsdienst vooraf geraadpleegde economen rekenden slechts op een winst van 1,8 miljard dollar. Onder de streep boekte Shell een nettowinst van 1,4 miljard dollar, tegen een verlies van liefst 7,4 miljard in dezelfde periode een jaar eerder. Na de cijfers besloot S&P Equity Research om Shell op de kooplijst te zetten. Het aandeel dikte 3,2 procent aan en ging daarmee aan kop onder de hoofdfondsen.

Unilever won 0,3 procent. 

NN Group lijkt niet van plan om de strijd om Delta Lloyd op te geven en nam daarom extra zakenbankiers in de arm om de deal af te kunnen ronden. Dit schreef De Telegraaf dinsdag zonder aan te geven hoe het aan deze informatie kwam. Het aandeel NN Group daalde 0,8 procent en midkapper Delta Lloyd gaf 1,8 procent prijs.

ABN AMRO kreeg van RBC Capital Markets een koersdoelverhoging van 21,50 euro naar 22,50 euro. Het advies bleef staan op Outperform. Het aandeel zakte desalniettemin 1,4 procent. 

In de Midkap stak PostNL met kop en schouders boven de rest uit. Het aandeel sloot 11,4 procent hoger, nadat Het Financieele Dagblad berichtte dat het Belgische Bpost een nieuw bod aan het voorbereiden is op zijn Nederlandse sectorgenoot. De Belgen zouden nu dieper in de buidel willen tasten dan in het voorjaar toen tussen de 5 en 6 euro per aandeel werd geboden. Ook op andere punten zou het overnamevoorstel nu zijn verbeterd. 

Fugro daalde 2,9 procent, terwijl het geplaagde Arcadis 2,6 procent in het rood sloot. 

Onder de kleinere fondsen ging de aandacht uit naar Ordina, dat afsloot met een fiks verlies van krap 16 procent. Ordina heeft over het derde kwartaal van 2016 de omzet verder zien afnemen, terwijl de operationele winstgevendheid duidelijk verbeterde. NIBC verlaagde het advies voor Ordina van Kopen naar Neutraal, maar stelde het koersdoel juist opwaarts bij van 1,80 naar 2,20 euro. NIBC sprak van een teleurstellende daling in de omzet van bijna 4 procent. In de voorgaande twee kwartalen liet Ordina juist een omzetstijging zien. De analisten verwachten dat de omzetontwikkeling op de korte termijn volatiel blijft.

ABN AMRO verlaagde het advies voor BinckBank van Kopen naar Houden en paste daarbij het koersdoel neerwaarts aan van 8,00 naar 5,75 euro. “De belangrijkste reden is dat we geen winstgroei per aandeel verwachten, en met Binck’s ROE van 12 procent prefereren we traditionele banken als KBC”, aldus de analisten. BinckBank verloor 3,5 procent. Kendrion, dat komende donderdag met kwartaalcijfers komt, verloor 0,6 procent. 

TMG was de grootste stijger met 1,0 procent, gevolg door Kiadis dat 0,9 procent hoger eindigde. 

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,6 procent lager op 2.112,89 punten. De Dow Jones index daalde 0,5 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,7 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.