brexit2

Sinds het einde van juni is de Britse bevolking terecht gekomen in grote onzekerheid. De verdeeldheid binnen het Verenigd Koninkrijk was nog nooit in de geschiedenis zo groot en steeds meer mensen maken zich zorgen over het effect dat de Brexit gaat hebben op hun dagelijks leven.

De Britten die in een warm land genieten van hun pensioen, hebben in ieder geval al de nare gevolgen van de grote onzekerheid mogen ontdekken. De uitslag van het referendum is nog maar vier maanden bekend, maar het pond heeft het al zwaar te verduren gehad. Als gevolg hiervan is het levensonderhoud voor de buitenlandse Britten een stuk duurder geworden.

Daarnaast maken heel wat waarnemers zich zorgen over de onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en Brussel, die vanaf volgend jaar zullen gaan beginnen. De kans op een ‘harde Brexit’ lijkt met de dag toe te nemen en dat zorgt uiteraard voor druk op de Britse munt.

Het grote voordeel van de Brexit

united-kingdom-exports

Maar, de Brexit heeft niet alleen maar nadelen. Zo kunnen we op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Trading Economics, zien dat de Britse export op dit moment in vuur en vlam staat. Als gevolg van de waardedaling van het Britse pond is het voor buitenlanders een stuk interessanter geworden om producten vanuit het Verenigd Koninkrijk te halen.

De Brexit mag dan heel wat problemen met zich meebrengen, de productiesector lijkt er op dit moment alleen maar van te profiteren.