Eindejaar shoppen

De eindejaarsperiode staat weer voor de deur. Dat betekent feestje hier, feestje daar en vooral … cadeautjes kopen. Maar voor je het weet, heb je een fortuin gespendeerd en blijf je met een financiële kater achter.

Om dit te vermijden, kan je best onderstaande 5 stappen volgen.

# 1. Maak een plan

De beste manier om niet failliet te gaan tijdens de eindejaarsfeesten is beginnen met een plan. Een plan moet ervoor zorgen dat je niet te veel geld gaat uitgeven. Plan hoeveel je kan spenderen. Maak daarna een lijst met de feestjes die je moet geven en/of de cadeautjes die je moet kopen. Reken dan uit hoeveel je kan spenderen per feest en per cadeau.

De kans is natuurlijk groot dat je meer wil uitgeven dan je budget. Dan moet je elimineren of de prijs van de cadeautjes/feestjes verlagen.

# 2. Zoek het goedkoopste

Een ander voordeel van een lijstje maken, is dat je weet wat je moet kopen. Wanneer je weet wat je moet kopen, kan je op zoek gaan naar de goedkoopste oplossing. Met een kleine inspanning kan je al tientallen tot honderden euro’s besparen. Dankzij het internet is vergelijken gemakkelijker dan ooit tevoren.

# 3. Vermijd impulsaankopen

Winkels halen tijdens de laatste weken van het jaar alles uit de kast om klanten te overtuigen. Een impulsaankoop is dan ook snel gedaan. Een korting hier en een actie ginder, het is allemaal heel aanlokkelijk. Maar wanneer je iets koopt dat je niet nodig hebt of niet kan gebruiken, kost het toch weer meer geld dan nodig is. Denk aan je lijst en weersta de drang van de impulsaankopen.

# 4. Betaal cash

Cash geld is de beste manier om je budget onder controle te houden. Met cash geld zie, ruik en voel je hoeveel budget je nog hebt. Wanneer je met cash geld werkt, kan je niet meer uitgeven dan voorzien. Cash geld zorgt ervoor dat je budget onder controle blijft.

# 5. Ga op zoek naar verborgen geld in huis

Veel mensen beseffen niet dat ze verborgen geld in hun huis hebben. Gemiddeld genomen ligt er zo’n €1.000 in je huis. Ruim je kasten en de zolder eens op. Er zijn vast verschillende dingen die je niet meer nodig hebt en die je kan verkopen. In goede staat kunnen ze nog dienen als cadeau voor iemand anders. Verkoop je spullen die je niet meer kan gebruiken. Met het extra geld kan je jouw budget verhogen én maak je ineens plaats voor de cadeaus die je zelf (hopelijk) gaat krijgen.

Bron: Time Money