(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft maandag gedurende de handelsdag wat terrein verloren maar sloot evenwel hoger. De AEX eindigde 0,3 procent hoger op 446,76 punten, terwijl de AMX een min van 0,2 procent liet optekenen en de AScX 0,4 procent won. 

“De beurzen weten zich goed aan het huidige niveau vast te houden, na de wilde bewegingen van de afgelopen week”, aldus beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus. 

Schutte merkte daarnaast op dat de rente blijft stijgen en “in een hoger tempo dan verwacht”. Hierdoor lagen enkele rentegevoelige sectoren als vastgoed er slecht bij, zo merkte de beleggingsadviseur op. 

Verder speelden de lagere olieprijzen in verband met de sterke dollar de beurzen ook niet in de kaart, aldus de beleggingsadviseur. 

Olie noteerde maandag flink lager. Een december-future West Texas Intermediate noteerde 1,9 procent lager op 42,60 dollar, terwijl een januari-future Brent 1,8 procent lager noteerde op 43,94 dollar.

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de industriële productie in de eurozone in september is gedaald. De productie, aangepast voor seizoensinvloeden, daalde met 0,8 procent ten opzichte van augustus. De productie van duurzame consumptiegoederen nam met 5,6 procent af. 

Verder bleek de Nederlandse detailhandel in september in een iets lager tempo te zijn gegroeid. In september zette de detailhandel 1,1 procent meer om in vergelijking tot een jaar eerder. De volumes lagen daarbij 0,7 procent hoger en de prijzen 0,4 procent. In augustus lag de omzet 1,5 procent hoger.

Tot slot waren er cijfers uit Japan, die wezen op een groeiversnelling van de economie, en data uit China. De Chinese detailhandelsverkopen stegen in oktober nog steeds met dubbele cijfers, maar wel iets minder hard dan een maand eerder. De Chinese industriële productie maakte met 6,1 procent een pas op de plaats.

De euro/dollar noteerde op 1,0719. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,0773 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er nog een stand van 1,0852 op de borden.

Stijgers en dalers

In de AEX koerste bijna de helft van de hoofdfondsen in het groen, onder leiding van ArcelorMittal dat 4,9 procent hoger eindigde. De Chinese effectenbank Haitong startte met het volgen van de staalreus met een verkoopadvies en een koersdoel van 4,65 euro. Morgan Stanley verhoogde het koersdoel voor de staalgigant van 6,30 naar 7,10 euro met een ongewijzigd Overwogen advies. Volgens de analisten van de Amerikaanse zakenbank ligt een stijgende vraag in Amerika in het verschiet, nu er onder de nieuwe president Donald Trump waarschijnlijk meer zal worden geïnvesteerd in infrastructuur. De zakenbank denkt dat de vraag in de komende tien jaren met 20 procent zal toenemen.

Ook de financials schreven aardig wat beurswaarde bij. Zo sloten ABN AMRO, ING Groep en Aegon respectievelijk 2,2, 2,3 en 4,1 procent hoger. 

KPN was de gebeten hond met een verlies van 2,6 procent en ook Heineken kon met een min van 2,4 procent niet in het groen komen. RELX verloor 1,3 procent. 

In de Midkap was het ASR Nederland dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg 2,3 procent, gevolgd door het volatiele OCI dat eveneens 2,3 procent won. Ook Philips Lighting sloot 1,2 procent hoger. 

Wereldhave moest de rode lantaarn dragen met een verlies van 2,2 procent. Goldman Sachs verlaagde het koersdoel voor het vastgoedbedrijf van 51,40 naar 49,00 euro en handhaafde het advies op Neutraal, in reactie op de trading update van het Nederlandse vastgoedfonds eind vorige maand. 

BE Semiconductor Industries verloor 1,6 procent, nadat Kepler Cheuvreux het advies verlaagde van Kopen naar Reduceren. Het koersdoel bleef 29,00 euro. 

TomTom gaf 1,3 procent prijs, ondanks een koersdoelverhoging door UBS van 8,70 naar 9,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Tijdens de technologiedag vorige week stelde de navigatiespecialist volgens de Zwitserse bank gerust, door onder meer aan te kondigen dat de divisies Telematics, Automotive en Licenties een samengestelde omzetgroei van ongeveer 15 procent tussen 2015 en 2020 zullen behalen. 

Onder de kleinere fondsen steeg Van Lanschot 2,8  procent, terwijl bouwer Heijmans 4,3 procent daalde. 

Lokaal meldde Pharming Group dat het met een syndicaat van kredietverstrekkers de voorwaarden is overeengekomen voor een kredietfaciliteit van 40 miljoen dollar, circa 37 miljoen euro, die gebruikt zal worden om de rechten voor geneesmiddel Ruconest terug te kopen. Pharming steeg 0,4 procent.

Tussenstand Wall Street 

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent lager op 2.163,06 punten. De Dow Jones index steeg 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,4 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.