(ABM FN-Dow Jones) De prijzen en het aantal transacties van bestaande Nederlandse koopwoningen blijven dit en volgend jaar stijgen. Dit meldde Rabobank woensdag in zijn Kwartaalbericht Woningmarkt.

Het aantal transacties komt naar verwachting in 2016 al boven het recordniveau van 2006 uit en de prijzen nemen dit en komend jaar waarschijnlijk met ongeveer vijf procent toe, aldus de onderzoekers.

Het is volgens Rabobank echter niet te verwachten dat zo’n prijsstijging jarenlang doorgaat. Bovendien vormt de recente stijging van de rentes op de kapitaalmarkten na de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten een risico bij deze vooruitzichten.

Het voortgaande herstel van prijzen en transactie-aantallen heeft verschillende oorzaken. “De historisch lage rente, de groeiende werkgelegenheid en het sterke vertrouwen van Nederlandse consumenten zorgen voor een toenemende vraag naar koopwoningen”, zei senior woningmarktonderzoeker Paul de Vries. “Daarbij neemt de mobiliteit ook toe. Wij verwachten dat zowel het aantal transacties als de woningprijzen in de komende anderhalf jaar blijven stijgen. Voor wat betreft het aantal verkopen voorzien we in 2016 en 2017 een groei naar circa 230.000 woningen en voor wat betreft de woningprijsindex verwachten we een gemiddelde jaarstijging van 5 procent”, aldus De Vries.

In het derde kwartaal van 2016 nam het bedrag aan nieuw verstrekte woninghypotheken toe met 28 procent op jaarbasis naar 16,4 miljard euro. Deze stijging komt mede door een toename van het aantal transacties. Doordat de omvang van nieuwe hypotheekverstrekkingen groter is dan de aflossingen op bestaande hypotheken loopt de bruto hypotheekschuld verder op. 

De Rabo-onderzoekers merkten op dat de hypotheekrente voor langere looptijden bij veel aanbieders licht is toegenomen, maar verwachten dat de hypotheekrente de komende periode relatief laag blijft. Verder voorzien de marktvorsers dat de prijsstijgingen na 2017 zullen afvlakken.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.