euforie

Verrassend genoeg wisten de aandelenmarkten zich vorige week goed staande te houden toen bekend werd dat Donald Trump vanaf januari de regie in Amerika in handen zal nemen. De indices moesten aanvankelijk flink waarde inleveren, maar aan het einde van de dag wisten de markten zelfs in het groen te sluiten. Is Trump toch niet zo erg voor de markten?

Volgens zakenbank Goldman Sachs kan de euforie rondom Trump van korte duur zijn. De zakenbank verwacht dat de Amerikaanse economie het komende jaar zal gaan profiteren van de beloofde maatregelen van de aanstaande president van de Verenigde Staten, maar het plaatje voor de lange termijn ziet er wat minder rooskleurig uit.

Goldman Sachs maakt zich zorgen over de wereldeconomie

GS-trump

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Goldman Sachs, zijn de groeiverwachtingen te zien die de zakenbank geprognosticeerd heeft. Daarbij valt op dat het Amerikaanse bruto binnenlands product de enige is die volgend jaar zal profiteren van het presidentschap van Donald Trump.

Daarnaast valt China in negatieve zin op. Volgens Goldman Sachs kan de import vanuit Amerika flink gaan afnemen en dat gaat ongetwijfeld grote gevolgen hebben voor de groei van de Chinese economie. De economie van het groeiland is immers nog steeds voor een groot gedeelte afhankelijk van haar export.

Daarnaast ziet het plaatje er voor de komende jaren niet bepaald rooskleurig uit. De verwachting van Goldman Sachs is dat de Amerikaanse economie ook uiteindelijk een pas op de plaats zal moeten gaan maken.