De Amerikaanse dollar is uit zijn 2 jaar durende consolidatiepatroon gebroken. Op 17 november sloot de USD index boven het niveau van maart 2015. Dit is het hoogste niveau sinds maart 2003. Deutsche Bank ziet de dollar nog verder stijgen door een “Once In A Century Event” dat zich voltrekt over de wereld.
De Amerikaanse dollar sloot gisteren rond het niveau van 101, net boven het record van 100,71 in 2015. Sinds de overwinning van Donald Trump zit de Amerikaanse dollar in een sterke opwaartse beweging.
(klik om te vergroten)
Deutsche Bank ziet de afnemende globalisatie als reden voor de stijging. Dalende dollardeposito’s bij de banken en de repatriëring van honderden miljarden greenbacks zullen de dollar nog hoger stuwen. Azië gaat hiervan het grootste slachtoffer zijn, aldus de bank.
Peak Globalisatie
Deutsche Bank noemt de afnemende globalisatie een “Once In A Century Event”. Het is zinsbedrog dat globalisatie niet kan afnemen. We zijn dat al decennia niet meer gewoon, stijgende globalisatie was de trend. Maar het verleden heeft al aangetoond dat globalisatie beweegt zoals eb en vloed.
Er is geen oorlog nodig om de klok van globalisatie terug te draaien, een binnenlands beleid kan al voldoende zijn. Met de verkiezing van Donald Trump werd ‘Peak Globalisation’ bereikt. En dit heeft zo zijn gevolgen.
Multinationals lopen risico. Vooral de multinationals uit de Verenigde Staten en Groot-Brittannië kunnen meer weerstand verwachten in het buitenland. Bedrijven als Apple en Nike presteren nu al minder goed ten opzichte van de S&P 500 sinds de verkiezing van Trump.
Vastgoedbubbels worden doorprikt. Inflatieverwachtingen zullen oplopen waardoor de vastgoedbubbel vatbaar is om leeg te lopen. Het verbod van buitenlanders om vastgoed te kopen in verschillende landen kan dit proces versnellen.
Rentevoeten zullen stijgen. De internationale disbalans tussen landen zal afnemen. Landen als Duitsland en Japan zullen meer geld uitgeven en landen als de Verenigde Staten zullen meer geld lenen.
Bron: ValueWalk