War on goud

De verkiezing van Donald Trump had de kers op de taart moeten worden voor de goudkevers. Maar sinds 8 november daalde de prijs van het gele edelmetaal met 6% en gisteren zakte het zelfs door de psychologisch belangrijke barrière van $1.200. Wat is er aan de hand?

Voor het eerst sinds februari staat de goudprijs opnieuw onder $1.200. Daar zijn enkele redenen voor:

De Amerikaanse dollar blijft maar stijgen. Dat komt door de hogere rentevoeten op langdurige US Treasuries en doordat de kans op een renteverhoging van de kortermijnrente op 100% staat. Daarnaast staan de aandelenindices op een nieuwe all-time high.

Nochtans zou de overwinning van Trump een ander beeld moeten schetsen. De onzekerheid zou positief zijn geweest voor goud als veilige haven. Trump staat ook garant voor inflatie, iets wat ook in de kaart speelt van goud.

Maar het draait dus totaal anders uit.

De forse stijging van de rentevoeten op de US Treasuries speelt in het nadeel van de goudprijs. Hierdoor steeg de reële rentevoet in de vorm van 5-jarige Treasury Inflation-Protected Securities (of TIPS) voor het eerst sinds 16 maart terug naar positief terrein.

Reële rentevoet en goudprijs

Een positieve reële rentevoet betekent dat je met ‘veilige’ activa zoals een obligatie meer rente krijgt dan inflatie, je wint aan koopkracht. Doordat goud geen rente betaalt, daalt de aantrekkingskracht.

Het ziet er op korte termijn dus niet goed uit voor de goudprijs. Eerder kon je al lezen: De goudprijs moet zich wel kunnen handhaven boven $1.200. Eens die barrière wordt doorbroken naar beneden, kan het dieptepunt van december vorig jaar snel in zicht komen. Dan kan de goudprijs dalen tot $1.050.

Bron: Bloomberg

Eenvoudig en goedkoop fysiek goud kopen

Open kosteloos een account bij Doijer & Kalff en koop goud vanaf 100 gram, met terugkoop garantie en tegen de scherpste prijs. Opslag apart op naam en volledig verzekerd.

Check ook de GOUD SALE waarin geregeld goudbaren tegen spotprijs worden aangeboden!