(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs noteerde donderdag rond de klok van elf uur licht hoger. De AEX index liep 0,1 procent op naar 456,84 punten, terwijl de AMX ook 0,1 procent hoger noteerde en de AScX vlak noteerde.

Wall Street is vandaag gesloten in verband met de viering van Thanksgiving. Daarmee is de aandacht geheel gericht op Europese data, waaronder de tweede raming van de groei van de Duitse economie in het derde kwartaal. Op zowel kwartaal- als op jaarbasis was deze niet gewijzigd, wat betekent dat het bruto binnenlands product met respectievelijk 0,2 en 0,7 procent groeide.

Het Duitse ondernemersvertrouwen over november bleef deze maand stabiel en kwam ook overeen met de verwachtingen vooraf. Ook het Franse ondernemersvertrouwen bleef ongewijzigd in november.

Vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management signaleerde op basis van deze data geen opmerkelijke beweging in de indexen. “Het is elk jaar hetzelfde: vandaag, maar ook morgen, met een halve handelsdag in New York, verwacht ik een rustige handelsdag met dito omzetten. Ook op macro-economisch gebied is de agenda van vandaag verder leeg”, aldus Vermeulen.

Olie noteerde donderdag hoger. Een januari-future West Texas Intermediate noteerde 0,1 procent hoger op 47,98 dollar, terwijl een januari-future Brent nog geen 0,1 procent hoger noteerde op 48,97 dollar.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,0564. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0539 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0554 op de borden.

Stijgers en dalers

In de AEX meldde ASML woensdagavond met de uitgifte van een obligatie 750 miljoen euro te hebben opgehaald. De opbrengst zal ASML gebruiken om overnames te financieren, waaronder een deel van de overname van het minderheidsbelang in Carl Zeiss SMT. Ook wordt het geld gebruikt om de kapitaalstructuur te optimaliseren, om aandelen terug te kopen en voor algemene bedrijfsdoeleinden. Het aandeel ASML noteerde donderdag 0,1 procent hoger.

Het koersdoel van Altice werd aangepast door ING. De bank verhoogde het koersdoel van 22,00 naar 23,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. ING verhoogde de ramingen voor de operationele vrije kasstroom van Altice voor de periode van 2016 tot en met 2018 met 3 tot 6 procent, “omdat Amerika beter presteert dan verwacht op het vlak van omzet en kostenbesparingen”, aldus de analisten in een toelicht op de bijstelling. Het aandeel Altice noteerde donderdag 0,2 procent lager.

Opvallende stijgers waren er niet in de hoofdindex. Met 0,7 procent was Aegon de grootste stijger. De grootste daler was donderdagochtend KPN, waar 0,8 procent van de koers af ging.

Bij de Midkapfondsen viel PostNL met 1,2 procent terug. De andere dalers hielden de schade beperkt. Winnaars hadden de overhand met BAM Groep als uitschieter. De bouwer werd 1,1 procent meer waard. Sectorgenoot Heijmans steeg ook, met 4,6 procent na de afgelopen periode een forse koersopdoffer te hebben gehad. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde dat er na enkele kwartalen van daling, er in het derde kwartaal weer meer vergunningen voor nieuwbouwwoningen werden afgegeven. Er was sprake van een stijging van ruim 31 procent naar bijna 14.000 stuks.

Smallcap Fagron kreeg van KBC Securities een koersdoelverhoging van 8,00 naar 8,50 euro met een ongewijzigd Houden advies. Het Belgische beurshuis wacht af wat de werkelijke impact zal zijn van de lancering van een steriele bereidingsfaciliteit. De licenties en goedkeuringen hiervan zouden in het eerste kwartaal van volgend jaar in het laatje moeten zijn. Daarnaast houdt KBC rekening met druk in de Verenigde Staten op de divisies Essentials en Trademarks. De wijzigingen in terugbetalingen en concurrentie zijn hier de grootste boosdoeners, aldus de marktvorser. Fagron liep 0,5 procent op.

Kiadis was een opvallende daler met een verlies van 2 procent, Accell moest 1,6 procent prijsgeven.

Lokaal meldde R&S Retail 32 miljoen euro te hebben opgehaald opgehaald met een private plaatsing van 1 miljoen nieuwe aandelen. Het totaal aantal uitstaande aandelen bedraagt na deze plaatsing 26,9 miljoen stuks. Het aandeel R&S noteerde donderdag onveranderd op 24,10 euro.

Kardan dook in het derde kwartaal in de rode cijfers als gevolg van hoge financieringskosten van de holding van het bedrijf en de vastgoedactiviteiten. De koers van Kardan ging met 7,0 procent onderuit.

Beursnieuweling Takeaway.com profiteerde van een koopadvies van Goldman Sachs, met een koersdoel van 30,00 euro. De analisten voorzien dat de maaltijdbezorger zal profiteren van zijn schaalgrootte, waardoor het in de toekomst zicht heeft op het leeuwendeel van de winst in de sector. In de loop der tijd zal de concurrentie wegvallen, waardoor de winstmarges van Takeaway, gedreven door dalende marketing- en salariskosten, stijgen tot meer dan 50 procent, aldus de Amerikaanse zakenbank. Het aandeel Takeaway won donderdag 3,9 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.