(ABM FN-Dow Jones) Het Damrak is donderdag hoger gesloten op een rustige handelsdag met name als gevolg van de dichte deuren op Wall Street vanwege de viering van Thanksgiving Day. De AEX index steeg 0,2 procent op 457,44 punten, terwijl de AMX 0,2 procent steeg en de AScX onveranderd sloot. 

“Het was een bijzonder rustige dag waarbij de volumes laag waren”, zei beleggingsadviseur Paul Springorum van Indexus. Springorum verwacht dat vrijdag ook rustig zal zijn. De Amerikaanse markten zijn dan een halve dag geopend in verband met Black Friday. 

“Als we verder kijken komt het Italiaanse referendum dichtbij en zal de markt daar op vooruit gaan lopen”, zei Springorum. “De verwachting is dat er tegen de begroting zal worden gestemd, al is het nu de vraag hoeveel waarde we aan de peilingen moeten hechten”, aldus de beleggingsadviseur, verwijzend naar de verrassende Brexit uitslag en de winst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen door Donald Trump. Mocht er tegen worden gestemd, dan liggen nieuwe verkiezingen in Italië mogelijk in het verschiet en dan is het afwachten volgens de beleggingsadviseur van Indexus of ook daar een ruk naar rechts zichtbaar wordt.  

Het Duitse consumentenvertrouwen steeg licht, zo bleek vandaag, terwijl het ondernemersvertrouwen een pas op de plaats maakte. De Duitse economie groeide afgelopen kwartaal met 0,2 procent op kwartaalbasis, geen verrassing maar wel beduidend minder dan de groei  van 0,4 procent in het tweede kwartaal.

Ook de Spaanse economie groeide afgelopen kwartaal wat minder hard, met 0,7 procent op kwartaalbasis. 

Olie noteerde donderdag vlak. De januari-future West Texas Intermediate noteerde onveranderd op 47,96, terwijl de januari-future voor Brent 0,2 procent vlak stond op 48,94 euro. 

De euro/dollar noteerde op 1,0560. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0539 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0553 op de borden. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 19 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Galapagos met een winst van 1,4 procent. ArcelorMittal steeg 1,4 procent en Vopak 1,3 procent. 

Philips verloor 1,0 procent, nadat het technologiebedrijf woensdag nog de grootste stijger was op een koopaanbeveling van Citi.  

ASML zei woensdagavond met de uitgifte van een obligatie 750 miljoen euro te hebben opgehaald. De opbrengst zal ASML gebruiken om overnames te financieren, waaronder een deel van de overname van het minderheidsbelang in Carl Zeiss SMT. Ook wordt het geld gebruikt om de kapitaalstructuur te optimaliseren, om aandelen terug te kopen en voor algemene bedrijfsdoeleinden. Het aandeel ASML sloot 0,1 procent hoger. 

Altice sloot 0,5 procent in het groen. ING verhoogde het koersdoel van 22,00 naar 23,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. De bank verhoogde de ramingen voor de operationele vrije kasstroom van Altice voor de periode van 2016 tot en met 2018 met 3 tot 6 procent, “omdat Amerika beter presteert dan verwacht op het vlak van omzet en kostenbesparingen”, aldus de analisten in een toelicht op de bijstelling.

In de Midkap eindigden BAM Groep, Fugro en IMCD bovenaan met winsten van respectievelijk 1,5, 1,3 en 1,2 procent. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde dat er na enkele kwartalen van daling, er in het derde kwartaal weer meer vergunningen voor nieuwbouwwoningen werden afgegeven. Er was sprake van een stijging van ruim 31 procent naar bijna 14.000 stuks. Bouwbedrijf Heijmans won dik 9 procent in de AScX, maar dit aandeel is recent sterk gedaald uit angst voor een emissie. 

WDP maakte bekend met de uitgifte van nieuwe aandelen ongeveer 176 miljoen euro binnen te hebben gehaald. Nadat de openbare inschrijvingsperiode woensdag afliep bleek dat 83,2 procent van de aandeelhouders voor een totaal van 1,97 miljoen aandelen heeft ingeschreven op de emissie. De resterende 397.636 nieuwe aandelen zijn toegewezen aan institutionele investeerders. De aandelen gingen over de toonbank voor 75,00 euro per stuk. WDP steeg 0,4 procent. 

Onder de kleinere fondsen kreeg Fagron van KBC Securities een koersdoelverhoging van 8,00 naar 8,50 euro met een ongewijzigd Houden advies. Het Belgische beurshuis wacht af wat de werkelijke impact zal zijn van de lancering van een steriele bereidingsfaciliteit. De licenties en goedkeuringen hiervan zouden in het eerste kwartaal van volgend jaar in het laatje moeten zijn. Daarnaast houdt KBC rekening met druk in de Verenigde Staten op de divisies Essentials en Trademarks. De wijzigingen in terugbetalingen en concurrentie zijn hier de grootste boosdoeners, aldus de marktvorser. Fagron liep 1,5 procent op. 

Kardan dook in het derde kwartaal in de rode cijfers als gevolg van hoge financieringskosten en de vastgoedactiviteiten. De koers van Kardan ging met 11,4 procent onderuit.

R&S Retail haalde 32 miljoen euro op met een private plaatsing van 1 miljoen nieuwe aandelen. De uitgifte van de nieuwe aandelen volgt op de omgekeerde aandelensplitsing die plaatsvond op 5 oktober 2016. Het aandeel R&S Retail sloot 3,7 procent in de min. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.