volatiel

Het beursjaar 2016 stond met name in het teken van de verrassende gebeurtenissen. Zo waren er een jaar geleden maar weinig mensen te vinden die hadden gerekend op een Brexit en een verkiezingsoverwinning van Donald Trump. Toch zijn beide gebeurtenissen in dit jaar waarheid geworden.

politiek-vix

Bloomberg heeft geanalyseerd hoe erg de politieke onzekerheid invloed had op de totale beursvolatiliteit. En op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de beursvolatiliteit de afgelopen maanden in grote mate bepaald werd door de politieke onzekerheid.

De onzekerheid over de politiek heeft invloed op de volatiliteit

Het effect van de overwinning van Trump is overigens nog niet op de grafiek terug te zien, omdat de politieke onzekerheid vooralsnog alleen beschikbaar is tot en met de maand oktober. Het zal alleen niemand verbazen als blijkt dat de politieke onzekerheid rondom de verkiezingsuitslag ook flink toegenomen is.

Deze grafiek waarschuwt ons ook direct voor het aankomende beursjaar. Volgend jaar staan er immers in Nederland, Duitsland en Frankrijk de nationale verkiezingen op het programma. Uiteraard kan de politieke onzekerheid rondom deze verkiezingen ook weer flink gaan oplaaien. En dan staat hoogstwaarschijnlijk voor de volatiliteit-index dezelfde beweging op het programma.