kerst-bull

Het beursjaar 2016 mogen we wel typeren als een ‘hectisch beursjaar’. Een jaar geleden hadden maar weinig beleggers gerekend op een Brexit en een verkiezingsoverwinning van Trump. Ondanks deze verrassende uitslagen, wisten de aandelenmarkten zich bijzonder goed staande te houden. Zeker gezien de valse start waar we tijdens de eerste maand van het jaar mee te maken hadden.

Toch zijn er ook genoeg verschillen waar te nemen op de wereldwijde aandelenmarkten. Zo wisten de Amerikaanse indices het beduidend beter te doen dan de meeste andere indexen. Voornamelijk de Europese beurzen blijven sterk achter op de stijgingen op Wall Street. Wat mogen we van de laatste maand van het jaar verwachten?

Historie wijst richting een eindejaarsrally

beweging-beurs-historisch

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Topdown Charts, is te zien dat de S&P 500 index vooralsnog uitstekend de historische beursbeweging weet na te bootsen. Ondanks de paniek rondom de Brexit en de overwinning van Trump, weet de S&P 500 index de gemiddelde beursbeweging verrassend goed bij te houden.

Deze grafiek laat ook zien dat de mooiste beweging wellicht nog moet gaan komen. Historisch gezien is de maand december een goede maand voor de aandelenmarkten en daar kunnen de beleggers van gaan profiteren. Daarbij moet gezegd worden dat het verleden geen enkele garantie biedt voor de toekomst.