schalie-olie VS

In 2014 lieten de OPEC-landen nog een productiebeperking vallen om de opmars van schalieolie in de Verenigde Staten te fnuiken. 2 jaar later gaat OPEC alsnog door de knieën en zijn diezelfde olieproducenten uit de Verenigde Staten de grote winnaars.

Na 2 jaar van afschrijvingen, kredietverlagingen, faillissementen, ontslagen en psychologische oorlogsvoering, lijken de schalieproducenten aan het langste eind te trekken. De OPEC landen gingen akkoord om de productie met 1,2 miljoen vaten per dag in te perken. Niet-OPEC-landen zouden nog eens 600.000 vaten minder produceren.

De olieprijs steeg 10% op het nieuws en noteert terug rond $50. OPEC-landen schatten dat de olieprijs kan stijgen tot $60 zonder de schalieproducenten te veel voordeel te bezorgen. Maar een stijging van de schalieproductie in 2017 is alvast gegarandeerd. Het aantal nieuwe olieplatformen zit al een tijdje in de lift. Deze trend kan versnellen met de hogere olieprijs.

Olieprijs en aantal olieplatformen

Olieaandelen

Voor de Amerikaanse olieaandelen was het een zeer goede dag. De top-18 van de S&P 500 bestond allemaal uit oliebedrijven. De Amerikaanse oliesector won $81,3 miljard marktwaarde. De meest afgestrafte aandelen stonden bovenaan de lijst. California Resources Corp. steeg 44% terwijl Halliburton Co. 15% hoger sloot.

Harold Hamm, pionier in de schaliesector en energie-adviseur van Donald Trump voorspelde in 2014 al dat de OPEC sneller zou kraken dan de Amerikaanse oliesector. Zijn gelijk zorgde alvast voor een persoonlijke winst van $3,1 miljard doordat zijn bedrijf Continental Resources Inc. 23% hoger schoot.

Nog niet het einde van de olie-oorlog

De productiebeperking van de OPEC is maar geldig voor de komende 6 maanden. Zo wil de OPEC een stok achter de deur houden om de schalieolie niet te snel te laten terugkeren terwijl ze zelf van hogere inkomsten kunnen profiteren.

Maar dat de Amerikaanse olieproductie terug zal stijgen na dit nieuws is onvermijdelijk. Een blijvend evenwicht op de oliemarkt is dus nog niet voor morgen. Analisten verwachten dat 2017 nog steeds een volatiel jaar kan worden voor de oliesector.

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>