In de financiële berichtgeving spreekt men dikwijls over een stierenmarkt en een berenmarkt. Voor beginnende beleggers klinkt dit als codetaal. In feite is het heel simpel, een stierenmarkt staat voor stijgende beurskoersen en een berenmarkt voor dalende beurskoersen. Maar hoe komt men daaraan?
Voor diegene die niet weten waar de benaming stierenmarkt en berenmarkt vandaan komt, leggen we het hieronder nog even uit. Het is belangrijk om het verschil tussen beide goed te kennen, want de regels van het spel met een stier in de ring is anders dan wanneer je tegen een beer vecht.
De stierenmarkt (blauw op onderstaande grafiek)
Een aandelenmarkt die stijgt wordt een stierenmarkt genoemd. Dit komt omdat een stier met zijn horens de prooi van onder neemt en omhoog gooit. Aandelen of indices bevinden zich in een stierenmarkt wanneer er een stijging plaatsvindt van meer dan 20%. Men blijft in een stierenmarkt tot de berenmarkt overneemt.
De berenmarkt (rood op onderstaande grafiek)
Aandelen of indices bevinden zich in een berenmarkt na een daling van 20%. De berenmarkt is ten einde na een stijging van minstens 20%. Een aandelenmarkt die daalt wordt dus een berenmarkt genoemd. Dit komt omdat een beer met zijn klauwen van boven naar beneden veegt om zijn prooi te doden.
(klik om te vergroten)
Waar verschillen de regels tussen een stierenmarkt en een berenmarkt?
Analist Ivan Hoff legt het perfect uit.
Stierenmarkten belonen diegene die risico’s nemen. Beleggers denken dat ze de nieuwe Georges Soros zijn en beginnen het spel te spelen als professionals. Maar het zijn geen professionals. Wanneer je tennis speelt, speel je ook niet zoals Roger Federer. Federer speelt om te winnen, tegenstanders spelen om niet te verliezen. En dat vergeten beleggers nogal snel, in een berenmarkt speel je niet om te winnen – maar om niet te verliezen. Het doel is je vermogen te beschermen.
Na een lange, diepe berenmarkt zijn de beleggers met het meeste cash de grote winnaars. In een stierenmarkt is de beste posities 100% in aandelen, je koopt bij op sterke momenten en je kijkt vooral naar de resultatenrekening. Het is alsof je naar een café gaat, een leuke vrouw ontmoet die zegt dat ze je graag ziet. In een berenmarkt keren de regels om. Je koopt niet op sterke momenten, maar je verkoopt. Je kijkt niet naar de resultatenrekening maar naar de balans. En de leuke vrouw die je ontmoet, … die blijkt getrouwd te zijn.