(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,8 procent tot 453,60 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,2 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,1 procent. 

Het Damrak begon de eerste dag van de nieuwe maand, net als de omringende beurzen, in mineur. Een dag eerder was nog sprake van een stijging, geholpen door de verrassende overeenkomst van oliekartel OPEC voor vermindering van de productie. 

Ook donderdag bleven de olieprijzen stijgen, waar energiefondsen, zoals Royal Dutch Shell en SBM Offshore van profiteerden. 

Volgens vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management was er sprake van een rustige handelsdag. “Het is al een tijdje rustig, wat vooral te maken heeft met het Italiaanse referendum dat dit weekend plaatsvindt. Dat houdt beleggers tegen, want het kan een aardige schok opleveren als de Italianen tegen stemmen en Renzi aftreedt”, zei Van Eerden. 

De vermogensbeheerder merkte op dat defensieve dividendaandelen zoals Heineken, Ahold Delhaize en Unilever wegzakten, zonder dat daar een directe aanleiding voor te vinden was. “De stijgende rente zou het misschien gedeeltelijk kunnen verklaren. Omdat het dividendfondsen zijn worden ze minder aantrekkelijk als de rente omhoog gaat.”

Olie noteerde donderdag in het groen. Een januari-future West Texas Intermediate steeg 4,3 procent op 51,55 dollar, terwijl een januari-future Brent 4,5 procent hoger bewoog op 54,17 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,0626. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0618 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0596 op de borden.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de bedrijvigheid in de industrie in de eurozone in november in een hoger tempo is gegroeid. De inkoopmanagersindex voor de industrie steeg van 53,5 in oktober naar 53,7 in november.

Het groeitempo van de Duitse industrie nam evenwel licht af. Dit zelfde gebeurde in de Franse en Britse industrie. De groei van de Italiaanse industrie liet echter in november een flinke versnelling zien en ook de bedrijvigheid in de Spaanse en Nederlandse industrie trok in november verder aan.

In Amerika groeide de industrie in een hoger tempo. Tot deze conclusie kwamen zowel Markit als ISM. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten slechts 7 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Shell met een winst van 2,4 procent. SBM steeg 2,0 procent en ArcelorMittal won 1,9 procent. 

Een dag eerder stegen Shell en SBM ook al sterk, in reactie op het akkoord over een productiebeperking. 

Berenberg verhoogde donderdag het koersdoel voor ArcelorMittal van 8,00 naar 9,00 euro. Het koopadvies bleef staan. De analisten benadrukten het sterke momentum van de staalprijzen, aangewakkerd door de piek van de steenkoolprijzen halverwege het derde kwartaal en de OPEC-deal.  

Heineken noteerde 3,6 procent lager, nadat JPMorgan Cazenove het advies verlaagde van Overwogen naar Neutraal en tevens het koersdoel neerwaarts bijstelde van 90,00 naar 70,00 euro. De terughoudendheid verklaarde de zakenbank door de macro-economische onzekerheid in voor de brouwer belangrijke markten als Mexico en Nigeria.

Wolters Kluwer was de grootste daler met een verlies van 5,0 procent. Goldman Sachs verhoogde het koersdoel van 35,00  naar 34,00 euro. Het advies bleef evenwel Verkopen. De Amerikaanse zakenbank stelde ook het koersdoel voor RELX opwaarts bij, van 17,40 naar 17,70. Hier bleef het advies staan op Neutraal. RELX verloor 0,9 procent. 

Tot slot verhoogde Goldman Sachs het koersdoel voor Altice van 24,50 naar 25,50, bij een ongewijzigd koopadvies. Het aandeel daalde 1,7 procent. 

Aegon zakte 0,3 procent, nadat ING het advies voor de verzekeraar verlaagde van Kopen naar Houden. Het koersdoel werd evenwel opwaarts bijgesteld van 4,80 euro naar 5,10 euro.

Van de Midkapfondsen presteerde Arcadis met een koerswinst van 5,8 procent het sterkst, gevolgd door OCI, met een winst van 2,8 procent. WDP was met een verlies van 2,1 procent de sterkste daler.

PostNL sloot 0,9 procent hoger, nadat het concern meldde kennisgenomen te hebben van het verhoogde bod door het Belgische postbedrijf Bpost. De Belgen bieden 3,201 euro per aandeel PostNL in contanten en voegt daar 0,1202 aandeel Bpost aan toe. Daarmee komt het bod uit op in totaal 5,75 euro per aandeel PostNL, gebaseerd op de slotnotering van het aandeel BPost van woensdag 30 november 2016. De raad van commissarissen van PostNL buigt zich nu over het nieuwe bod en zal de markt verder informeren wanneer dat nodig is. KBC Securities verhoogde het koersdoel voor PostNL van 5,65 naar 5,75 euro, met een ongewijzigd Houden advies. Volgens het Financieele Dagblad willen twee grootaandeelhouders dat PostNL met Bpost in gesprek gaat over het voorstel. 

TomTom verlengde de meerjarige overeenkomst met AOL om diens kaartendienst MapQuest te voorzien van data. Dit maakte het Nederlandse navigatiebedrijf bekend zonder financiële details te verstrekken. Het aandeel TomTom verloor 0,3 procent.

Van de kleinere fondsen kon Heijmans rekenen op de aandacht van beleggers. Het bouwbedrijf steeg 1,7 procent, nadat het concern meldde de samenwerking met Waterschap Dommel rondom het probleemproject Energiefabriek Tilburg te beëindigen, wat zal resulteren in een negatief effect op het bedrijfsresultaat (EBITDA) van 15 miljoen euro.  

Van Lanschot was met een winst van 4,1 procent de sterkste stijger en vastgoedfonds NSI noteerde met een verlies van 4,1 procent als de sterkste daler onder de kleinere fondsen. 

Jefferies startte met het volgen van Takeaway.com met een Houden advies en een koersdoel van 24,00 euro. Volgens analist David Reynolds beschikt Takeaway over een dominante positie op de markt in de Benelux, maar draait alles om de uitkomsten van de “agressieve” aanpak om in Duitsland te groeien. Het aandeel van de beursnieuweling sloot 2,1 procent lager.

NIBC verhoogde het koersdoel voor Batenburg Techniek van 21,50 naar 27,50 euro, maar handhaafde het Accumuleren advies. Het aandeel won liefst 9,3 procent. 

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent lager op 2.197,19 punten. De Dow Jones index steeg 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,2 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.