yellen

Aankomende woensdag staat het laatste rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank op het programma. De meeste beleggers rekenen op een nieuwe renteverhoging van de Fed. Hoe groot is de kans op de volgende renteverhoging?

Volgens heel wat economen heeft Janet Yellen nu geen excuus meer voorhanden om een renteverhoging uit te stellen. De Amerikaanse economie draait op volle toeren, de werkloosheid is laag en daarnaast is het beoogde inflatiedoel binnen handbereik.

Yellen wordt min of meer verplicht tot een Amerikaanse renteverhoging

inflatie-fed

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Goldman Sachs, is te zien dat de Amerikaanse inflatie de afgelopen maanden flink is toegenomen. Daarnaast heeft de Amerikaanse verkiezingsuitslag er voor weten te zorgen dat de obligatierentes zijn gestegen.

Janet Yellen kan dus niet meer een beroep doen op de ‘lage inflatiestand’. Op dit moment bewegen we rond de 2% en de Fed zal volgend jaar min of meer verplicht kunnen worden om verdere renteverhogingen door te voeren. De plannetjes van Donald Trump moeten er immers voor gaan zorgen dat de Amerikaanse groei in een nog hoger tempo terecht komt, en dat zal ongetwijfeld gepaard gaan met een stijgende inflatie.

Het is dus niet vreemd dat de beleggers er op rekenen dat Yellen aankomende woensdag de nodige voorzorgsmaatregelen zal gaan nemen om dit ‘inflatiegeweld’ te lijf te gaan.