trump2

Donald Trump werd vorige week door Time Magazine uitgeroepen tot persoon van het jaar. En de meeste economen zullen het er ook wel over eens zijn dat Trump dit jaar heeft weten te zorgen voor de grootste verrassing van het jaar. Op de tweede plek zouden we de Brexit kunnen neerzetten.

De overwinning van Trump en de overwinning van het Brexit-kamp gaan gepaard met een overeenkomst. Beide gebeurtenissen wisten immers te zorgen voor een grote verdeeldheid binnen de eigen landgrenzen. In het Verenigd Koninkrijk is de verdeeldheid zelfs nog nooit zo groot geweest.

Amerikanen hebben vertrouwen in hun financiële situatie

Ondanks het feit dat niet iedereen blij is met de aanstaande Amerikaanse president, lijken steeds meer Amerikanen toch vertrouwen te hebben in Trump. Uit een onderzoek van ‘The University of Michigan’ komt namelijk naar voren dat 40% van de ondervraagden verwacht dat hun financiële situatie volgend jaar zal gaan verbeteren.

trump-vertrouwen

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is deze hoge notering in beeld gebracht. Trump wist te zorgen voor de hoogste notering in ruim 10 jaar tijd. Voor het laatst dat de Amerikaanse burgers zo optimistisch gestemd waren over hun financiële situatie, was in het jaar 2006.

Als gevolg van de economische plannen die Trump volgend jaar wil gaan doorvoeren, groeit het enthousiasme in Amerika. Wat echter niet vergeten mag worden, is dat zijn plannetjes ook grote gevolgen hebben voor de Amerikaanse staatsschuld. Het is dus nog maar de vraag hoe lang dit optimisme blijft aanhouden.