Bill Gates groene energie

Aan de ene kant van de lijn heb je Bill Gates, rijkste man ter wereld en filantroop voor groene energie, onderwijs en ziektebestrijding. Aan de andere kant Donald Trump die helemaal niet gelooft in de opwarming van de aarde. Dat moet een aangenaam gesprek zijn geweest.

Volgens Bill Gates hebben beide heren maar liefst 8 minuten met elkaar gebeld. Gates wou er zijn groene agenda voorleggen aan de nieuwe president.

Zo zei Gates dat hij aan Trump benadrukte dat dit een belangrijk moment is voor innovatie op het gebied van groene energie, de ontwikkeling van medicijnen en onderwijs. Hij moedigde Trump aan zijn eigen streven naar een betere wereld ook op het hoogste niveau verder te zetten.

Trump reageerde, zoals Gates kon vermoeden, niet geheel enthousiast, al waren er ook lichtpuntjes. Volgens Trump moet innovatie van 2 kanten komen en zal de Amerikaanse overheid zijn best doen.

Volgens de oprichter van Microsoft kunnen we onder Trump nog wél het een en ander verwachten in verband met onderzoek en ontwikkeling. Het is dus voorlopig niet zo zwartgallig als het lijkt. Maar op federaal niveau zullen er waarschijnlijk wel maatregelen volgen om minder subsidies toe te kennen.

Verschillende miljardairs doen mee met Gates

Bill Gates is momenteel bezig met de oprichting van Breakthrough Energy Ventures, samen met een aantal andere miljardairs. Het doel is om zo’n $1 miljard op te halen. Vanaf begin 2017 kan er dan geïnvesteerd worden in energie-gerelateerde technologische ontwikkelingen die de uitstoot van CO2 verminderen of elimineren.

Onder de geldschieters zitten naast Bill Gates zelf ook Jeff Bezos van Amazon, Richard Branson van Virgin en Michael Bloomberg. Wanneer er voldoende goede ontwikkelingen zijn, kan er over 3 à 5 jaar een nieuwe investeringsronde volgen.

Zo zei Gates:

“We are going to focus on things that have a big impact here. We will be more selective than a lot of the green investments have been to date. If we have good ideas, we will add new rounds to this. I don’t think we’ll have any difficulty doing that.”

Bron: Bloomberg