Supersonische jet

Sir Richard Branson is een van de investeerders in ‘Boom’. Boom is een bedrijf gevestigd in Colorado. De ingenieurs willen een vliegtuig ontwikkelen voor trans-Atlantische vluchten aan een betaalbare prijs. Het vliegtuig van Boom zou in 3,5 uur van Londen naar New-York kunnen vliegen.

Richard Branson heeft een optie genomen voor de eerste 10 vliegtuigen die $200 miljoen per stuk zouden kosten. De eerste testvluchten worden voorzien voor eind volgend jaar en de vliegtuigen moeten begin 2020 aan hun eerste commerciële vluchten beginnen.

De Britse miljardair zelf is gepassioneerd in ruimte- en luchtvaart, dit project past hier dus perfect bij. Branson is zelf een innovator in de ruimtevaart met Virgin Galactic. Virgin Galactic zal dan ook samenwerken met Boom.

Het vliegtuig lijkt op het eerst gezicht veel op de Concorde die ook in 3,5 uur over de oceaan vloog. Voor een tickets op de Concorde betaalde men vroeger $20.000. De hoge kosten, de hoge olieprijs en 9/11 zorgden ervoor dat de Concorde in 2003 voor de laatste keer vloog.

Het team van Boom

Boom, een bedrijf van voormalig Amazon bestuurslid Blake Scholl, zegt dat de kostprijs voor een trans-Atlantisch ticket $5.000 zal kosten. De technologie ten opzichte van de Concorde is 20 jaar geëvolueerd. Ze mikken dan ook niet alleen op het snelste ticket over de oceaan, maar ook het goedkoopste.

Het vliegtuig zou aan Mach 2,2 of 2.335 kilometer per uur vliegen. Experts zeggen dat het met de huidige technologie zeker mogelijk moet zijn om aan dergelijke snelheden te vliegen. Ze vragen zich echter af of het economisch haalbaar is aan de prijs van $5.000 per ticket.

Supersonische jet binnenkant

Blake Scholl is er van overtuigd dat zijn bedrijf zal slagen in zijn opzet. Wanneer bijvoorbeeld American Airlines ook het vliegtuig zou bestellen, zouden andere luchtvaartmaatschappijen automatisch moeten volgen. En dan kan de kostprijs voor de vliegtuigen naar beneden.

Bron + Foto’s: Telegraph