disney-680246_1280

Het is de specialiteit van Warren Buffett: aandelen kopen en voor altijd bijhouden. Maar dat gaat natuurlijk niet met eender welk aandeel. Daarvoor moet je aandelen kopen van bedrijven die de tand des tijds overleven. Dit zijn er alvast twee.

Niet alle aandelen hebben hetzelfde risiconiveau. Sommige beleggers nemen zelfs helemaal niet graag risico. Wil je aandelen kopen om voor altijd bij te houden, dan moet het risico zo laag mogelijk liggen met zo veel mogelijk kans op rendement.

Dan kijken we al snel naar de kwaliteit van het bedrijf, de voorspelbaarheid en de waardering. Volgens Daniel Sparks springen er op dat gebied 2 aandelen bovenuit: Disney en Berkshire Hathaway.

# 1. Kwaliteit

De kwaliteit van beide bedrijven staat buiten kijf. Beide bedrijven hebben niet alleen een bijzonder sterke balans, ze hebben de laatste jaren ook bewezen enorm veel cash flow te genereren. De laatste 5 jaar steeg hun cash flow met 83% (Disney) en 53% (Berkshire).

Kwaliteit Berkshire en Disney

Beide bedrijven hebben ook een competitief voordeel op lange termijn. Dit stelt hen in staat om nog lange tijd bedrijven te blijven van hoge kwaliteit.

Disney profiteert als geen ander van zijn portfolio aan merken die het kan verkopen via zijn films, themaparken, en merchandising. Disney is eigenaar van o.a. Pixar, sportzender ESPN, Marvel, Star Wars, …

Berkshire Hathaway is het beleggingsvehikel van Warren Buffett. Buffett’s strategie bestaat erin om bedrijven met een competitief voordeel te kopen aan een goedkope prijs. Deze holding zit dus vol met bedrijven met een competitief voordeel zoals Geico, Duracell, Burlington Northern Santa Fe Railway, Coca-Cola, American Express en Wells Fargo.

# 2. Voorspelbaarheid

Berkshire Hathaway is het tekstboek voorbeeld van voorspelbaarheid. Buffett houdt het graag simpel met bedrijven waarvan je weet wat ze doen. De meerderheid van de bedrijven hebben al een lange geschiedenis waarvan de toekomst gemakkelijk te voorspellen is.

Bij Disney ligt de voorspelbaarheid, vooral op korte termijn, iets moeilijker. Maar het repertoire aan merken hebben een kracht die op lange termijn blijft scoren. Het businessmodel zelf is bijzonder eenvoudig. De onvoorspelbaarheid op korte termijn maakt beleggingen op lange termijn interessant op bepaalde momenten.

# 3. Waardering

De waardering van Berkshire en Disney ligt rond 17 à 18 terwijl beide bedrijven respectievelijk 13% en 18% per jaar groeiden de afgelopen 5 jaar. De waardering blijft dus goed binnen de perken voor een lange termijn investering.

Bron: Fool