Veel heil hebben beleggers de afgelopen jaren niet kunnen vinden in grondstoffen. De afkoelende wereldeconomie hebben grondstoffen niet bepaald tot een aantrekkelijke sector gemaakt voor investeerders.
De organische grondstoffen zoals suiker, mais en tarwe staan allen lager dan de periode omstreeks 2011. Ook de metalen waaronder ook goud en zilver, de edelmetalen, hebben geen sterke jaren achter de rug. De industriële metalen zoals aluminium, koper, nikkel en zink hebben evenmin goede resultaten laten zien. Dan hebben we nog de energiebronnen zoals aardgas en olie. Hetzelfde verhaal geldt voor deze sector. Aardgas komt niet van zijn plaats en de prijs van olie is de afgelopen jaren gehalveerd.
Kijken we naar de “baltic dry index”, dan kunnen dergelijke lage grondstoffen goed verklaard worden. De baltic dry index is een belangrijke graadmeter voor tarieven van bulkscheepvaart, of te wel de kosten van goederentransport per schip. In maart 2016 ging deze index door een historisch diep dal, maar zet de laatste maanden een zeer voorzichtig herstel neer.
Dit loopt geheel in lijn met de voorzichtig herstellende grondstofprijzen. Onlangs schreven we nog een artikel over de opkomst van de Amerikaanse staalindustrie. Het afgelopen jaar heeft deze sector een bijzonder herstel neergezet, mede dankzij maatregelen van de Amerikaanse overheid.
De katalysator voor grondstoffen
Maar we mogen ook beduidend meer gaan verwachten van enkele andere industriële grondstoffen zoals de eerder genoemd grondstoffen, aluminium, koper, nikkel en zink. Donald Trump lijkt het helemaal waar te gaan maken en heeft al aangekondigd maar liefst een biljoen dollar ($1.000.000.000.000) te gaan investeren in de grondstofhongerige industrie: de infrastructuur. Ter vergelijking, de monetaire verruiming onder Obama heeft in totaal 4,5 biljoen dollar gekost. Dit geld ging naar omvallende financiële instellingen waar gaten gevuld moesten worden – dit geld heeft werkelijk niets bijgedragen aan groei, behalve het behoud van vertrouwen in de aandelenmarkten. Maar nu gaat er een biljoen dollar richting de grondstof gerelateerde industrie, dus ook mijnbedrijven.
En juist hier zullen de grote winsten behaald kunnen worden. Nu al zien we diverse mijnbedrijven grote winsten neerzetten, en dit is nog maar het begin. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de juniormijnaandelen. Deze sector zal veel sterker reageren op koersontwikkelingen in de komende jaren.
Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.
Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>