(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs zal in de eerste helft van 2017 geen grote uitschieters laten zien. Dit verwacht analist Hans van Cleef van ABN AMRO. “Tegenstrijdige signalen houden de olieprijs binnen een smalle bandbreedte in de eerste helft van 2017”, aldus Van Cleef in zijn maandelijkse olierapport.

De analist schat de kans dat de olieprijs tussen de 50 en 60 dollar blijft in het komende halfjaar op 50 procent. Daarna ziet Van Cleef “iets meer opwaarts potentieel”.

De kans dat de olieprijs in de eerste helft van 2017 stijgt door onderinvesteringen, waardoor er tekorten zullen ontstaan, schat Van Cleef op 35 procent, terwijl de kans op een dalende olieprijs volgens ABN AMRO slechts 15 procent is. Een daling zou het gevolg van een combinatie van overaanbod en sterke dollar, zo stelde de analist.

Bepalend voor de richting van de olieprijs zal volgens Van Cleef vooral zijn of het akkoord van oliekartel OPEC en diverse andere grote producenten om de productie te verlagen, wordt nageleefd.

Het jaar begon, zo herinnerde Van Cleef zich, met berichtgeving op 3 januari dat Koeweit en Oman aangaven hun olieproductie te hebben verlaagd. “Het optimisme was echter van korte duur. In de middag kwamen er namelijk sterker dan verwachte productiecijfers uit de Verenigde Staten”, aldus de analist, die daarna de stijging van de olieprijs zag omslaan in een daling.

Maar indien de producenten zich aan hun akkoord houden dan betekent dit volgens Van Cleef niet automatisch dat de prijs zal stijgen. In eerste instantie wel, maar die oplopende prijs zal juist bepaalde landen kunnen verleiden hun productie op te voeren om te profiteren van deze opleving. Daarmee zou de prijsstijging juist een halt worden toegeroepen en zelfs kunnen omslaan in een daling, zo voorziet de analist.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>