Geheim rijk worden met beleggen

Eenvoud is de ultieme wijsheid, zei ene Steve Jobs ooit. Jobs paste het toe op de iPhone die zo complex is maar toch eenvoudig in gebruik. En deze regel is ook van toepassing bij beleggen. Te veel beleggers maken het zichzelf moeilijk terwijl eenvoud juist een simpel geheim is om veel geld te verdienen.

Ben je een beginner of een ervaren rot, eenvoud op de beursvloer is de beste wijsheid die jij je geld kan geven. Vergeet de complexe modellen waar veel beleggers achter schuilen. Wanneer je zelf je geld beheert, maak het dan zo eenvoudig mogelijk.

Het simpele geheim van eenvoudig beleggen in 3 stappen:

# 1. Diversifieer … maar niet teveel

Schermafbeelding 2017-01-04 om 18.01.45

De meeste beleggers gaan op zoek naar ‘The next Big thing’, of naar centjesaandelen in de hoop gigantische winsten te boeken. Dat is een grote fout. Wie zijn portefeuille vol stopt met beta fondsen, markt-neutrale ETFs, quantumfondsen, … maakt zijn blootstelling aan risico alleen maar groter in plaats van kleiner.

Voor de particuliere belegger blijft een goede mix tussen aandelen en obligaties voldoende. Je kan binnen deze segmenten nog diversifiëren naar groeilanden of internationale fondsen e.d. Maar meestal moet het niet veel meer zijn.

Eens je portefeuille bestaat uit een zeer solide basis, kan je hier en daar iets meer risico toevoegen.

# 2. Let op de kosten

Slim Beleggen in fondsen

Veel analisten zweren bij goedkope indexfondsen. Deze fondsen hebben traditioneel slechts een fractie van de kostprijs van actief beheerde fondsen. Deze indexfondsen volgen de ups en downs van een algemene index. Hiermee volgt jouw portefeuille voor een groot deel de algemene trend op de beurs aan een lage kostprijs.

Toch is er ook een voordeel aan actief beheerde fondsen. Wanneer iedereen passief gaat beleggen, verliest deze strategie zijn voordeel. Dan kan je een verschil maken met actief beheerde fondsen die kansen zien waar anderen niet kijken. Let er wel op dat de hogere kostprijs gecompenseerd wordt door een hogere opbrengst.

# 3. Weersta de drang om iets te veranderen

fondsmanagers

Dit is de grootste eenvoud waar de meeste beleggers zich aan laten vangen. Er komen steeds meer en andere opportuniteiten op een belegger af. Wie steeds van strategie verandert, loopt vroeg of laat ergens tegen de lamp. Het moeilijkste aan beleggen … is niets doen.

Een goed samengestelde portefeuille moet je laten doen. Af en toe eens de balans opnemen en bijsturen is in de meeste gevallen voldoende.

Bron: Real deal Retirement