Aandelen uraniumsector

Uranium heeft een slechte naam, misschien juist daarom is het op dit moment een fantastische belegging. Sinds 2011, de ramp in Fukushima, zit de prijs voor uranium in verval. Maar net zoals niets eeuwig blijft stijgen, blijft ook niets eeuwig dalen op de financiële markten. 2017 kan wel eens hét jaar worden om te beleggen in uranium voor de lange termijn.

Er zijn 5 goede redenen waarom uranium op dit moment een zeer interessante belegging is voor de lange termijn.

# 1. Belangrijker dan je denkt

Alles draait tegenwoordig rond groene energie. Kernenergie is nog altijd de meest gebruikte en meest efficiënte groene energie ter wereld. De uitstoot van kernenergie is volledig CO2-vrij. Daarnaast is kernenergie 24/7 beschikbaar.

Volgens Energy Fuels, een kleine Amerikaanse uraniummijn, is kernenergie goed voor 60% van de Amerikaanse groene energie. De kerncentrales draaien op 90% capaciteit, veel meer dan wind-, zon- of waterkrachtenergie.

Uranium efficiënte groene energie

# 2. China

Dat kernenergie zo belangrijk is voor de sector van de groene energie hebben ze ook in China begrepen. Het land wil snel ‘vergroenen’. Er zijn momenteel 35 kernreactoren actief in China. Dat zijn er minder dan in de Verenigde Staten (60). Maar China is bezig aan een inlooprace.

Momenteel zijn er niet minder dan 20 nieuwe faciliteiten in aanbouw. En er liggen nog plannen op tafel voor 177 bijkomende reactoren. Niet ieder plan zal gerealiseerd worden, maar zelfs wanneer de helft online komt, is dat een gigantische stap voorwaarts.

# 3. India

China is niet het enige land dat vooruit wil met kernenergie. India is nog zo’n land waar de groeiende bevolking steeds meer energie nodig heeft. India heeft 22 kerncentrales en heeft er 5 extra in aanbouw. In India zouden nog 64 plannen op tafel liggen om bijkomende kerncentrales te bouwen.

# 4. Ook kleinere landen willen kernenergie

China en India maken uiteraard het overgrote deel uit van nieuwe kernenergie, maar ze zijn zeker niet alleen. In Zuid-Korea zijn er 3 nieuwe centrales in aanbouw en in de Verenigde Arabische Emiraten 4. Over heel de wereld zijn er 57 nieuwe kerncentrales in aanbouw, China en India maken dus maar de helft uit van deze nieuwe centrales.

Aantal kerncentrales in aanbouw

# 5. Tekort aan uranium

De forse en langdurige prijsdaling heeft de investeringen in de sector uiteraard geen goed gedaan. Met veel meer nieuwe kerncentrales die gebouwd worden ten opzichte van diegene die sluiten, stijgt de vraag naar uranium.

Momenteel kampt de sector al met een tekort van zo’n 200 miljoen lbs per jaar. Een deel daarvan (164 miljoen lbs) komt voorlopig uit bestaande voorraden. Maar met een toenemende vraag en beperkte nieuwe investeringen, zal dit tekort de komende jaren alleen maar toenemen.

De huidige uraniummijnen hebben deze zwarte periode enkel overleefd door fors te snijden in de kosten. Dat wil zeggen dat ze op dit moment bijzonder efficiënt opereren, zelfs aan deze uitzonderlijke lage prijs. Eens de prijs begint te stijgen, explodeert de winstgevendheid … en de aandelenkoersen.

Lange termijn grafiek uranium

En zoals je kan zien op de grafiek, kan het snel gaan met de prijs voor uranium eens de financiële markt doorkrijgt wat er gaande is. Beleggen in uranium is bijzonder volatiel. Maar met een beperkt neerwaarts risico lijkt het opwaarts potentieel gigantisch.

Bron: Fool

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>