(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een vlakke opening tegemoet. Maandag startte de hoofdgraadmeter van het Damrak de week nog met een verlies van 0,8 procent, waarbij impulsen uit Wall Street achterwege bleven vanwege de viering van Martin Luther King Day.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op onveranderde opening.

De Europese beurzen moesten het op Blue Monday op eigen kracht doen en sloten lager. Beleggers beleefden een rustige dag met weinig macro-economisch nieuws. Het cijferseizoen moet nog echt losbarsten en beleggers kijken al vooruit naar de inauguratie van Donald Trump vrijdag.

In Azië koersten de beurzen vanochtend overwegend lager. De beurzen in Hong Kong en Seoel hielden de voeten droog met bescheiden winsten, maar de overige hoofdbeurzen gaven terrein prijs. Tokio was een negatieve uitschieter met een daling van 1,5 procent, na een verlies van 1 procent in de voorafgaande handelssessie. Marktanalisten op zakenzender CNBC wezen erop dat onder meer recente opmerkingen van Donald Trump over de handelsbetrekkingen met China het sentiment temperen.

De olieprijzen kwamen vanochtend amper van hun plaats, terwijl de euro hoger noteerde ten opzichte van de dollar op 1,0654. Bij het sluiten van de markt in Amsterdam noteerde het muntpaar nog op een stand van 1,0600.

Het Internationaal Monetair Fonds stelde maandag de groeiverwachtingen voor de Verenigde Staten opwaarts bij. Volgens het IMF kan het groeitempo van de Amerikaanse economie door de plannen van Trump dit jaar en volgend jaar met een half procentpunt sneller groeien dan aanvankelijk gedacht. Het IMF mikt nu op een economische groei van 2,3 procent in 2017 en een groei van 2,5 procent volgend jaar.

De macro economische agenda is vandaag wederom karig gevuld. Beleggers kijken met name naar de Duitse conjunctuurindicator ZEW-index en de Empire State index in Amerika. Morgen trapt ASML als eerst Nederlandse blue chip het cijferseizoen op Beursplein 5 af. Donderdag is het de beurt aan Ahold-Delhaize.

Bedrijfsnieuws

Philips wordt door de Consumentenbond en de Stichting Consumentenclaim voor de rechter gedaagd, zo schreef het Financieele Dagblad. Beide partijen willen voor consumenten een vergoeding voor geleden schade door prijsafspraken die verschillende beeldbuisfabrikanten maakten. Gesprekken over een eventuele schikking tussen de Consumentenbond en Stichting Consumentenclaim enerzijds en Philips anderzijds zijn op niets uitgelopen, waardoor de partijen nu naar de rechter stappen.

Credit Suisse verlaagde het advies voor Heineken van Neutraal naar Underperform. Het koersdoel werd daarbij aangepast van 81,00 naar 67,00 euro.

De Zwitserse bank hervat ook het volgen van ASML met een Neutraal advies en een koersdoel van 113,00 euro. Voor het opschorten had Credit Suisse een Neutraal advies met een koersdoel van 84,00 euro op ASML.

Goldman Sachs verhoogde het koersdoel voor Galapagos van 75,00 naar 81,00 euro bij een ongewijzigd koopadvies. Galapagos is het favoriete aandeel onder de Europese biotechbedrijven, stelde analist Tim Woodward, na evaluatie van de belangrijkste katalysatoren voor de sector in 2017.

Randstad kreeg van Goldman Sachs een bescheiden koersdoelverhoging met een euro naar 55,00 euro, bij een ongewijzigd Neutraal advies.

Bottelaar Refresco Gerber kreeg van Credit Suisse een adviesverlaging van Outperform naar Neutraal, maar handhaafde het koersdoel op 15,50 euro.

De Duitse zakenbank Berenberg verlaagde het koersdoel voor Basic-Fit van 21,50 euro naar 20,50 euro, met handhaving van het koopadvies.

Slotstanden Wall Street van vrijdag 

De toonaangevende S&P 500 index steeg vrijdag 0,2 procent naar 2.274,63 punten, de Dow Jones index daalde fractioneel naar 19.885,73 punten en de Nasdaq sloot 0,5 procent hoger op 5.574,12 punten.

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.