(ABM FN-Dow Jones) Unilever heeft in het vierde kwartaal van 2016 de onderliggende omzetgroei iets zien teruglopen in vergelijking tot een kwartaal eerder. Dit is de verwachting van analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus.

Analisten gekeken voor het vierde kwartaal op een omzet van 13.166 miljoen euro, een stijging van 2,2 procent op jaarbasis. Overnames droegen 0,6 procent bij, terwijl wisselkoerseffecten een negatieve impact hadden van 1,3 procent.

Onderliggend steeg de omzet met 2,8 procent. Hogere prijzen droegen hier 2,6 procentpunt aan bij en volumegroei slechts 0,2 procentpunt.

Volgens analisten van Morgan Stanley werden de prijzen vooral aangejaagd door Latijns-Amerika. Daar stonden volgens de zakenbank “wat zwakke” omstandigheden in West-Europa tegenover.

In het derde kwartaal van 2016 behaalde Unilever in wat CEO Paul Polman “uitdagende marktomstandigheden” noemde, een onderliggende omzetgroei van 3,2 procent. Dat was 0,3 procentpunt meer dan de consensus.

India

Hindustan Unilever behaalde afgelopen kwartaal een iets lagere omzet van omgerekend 1,1 miljard euro. Volgens ING werd er gerekend op een flinke krimp in het vierde kwartaal, maar viel dit uiteindelijk alleszins mee. “Het moet een opluchting zijn voor de markt om Unilever tot nog toe veel beter te zien presteren dan verwacht”, aldus de analisten.

Op basis van onder meer deze cijfers in India rekent ING voor Unilever op een onderliggende omzetgroei van 3,8 procent in het vierde kwartaal, een vol procentpunt meer dan de consensus, die overigens werd opgesteld voor de kwartaalcijfers door Hindustan Unilever bekend werden gemaakt.

Outlook

Voor heel 2016 wordt door de analisten gerekend op een 0,8 procent lagere omzet van 52.829 miljoen euro, die vervolgens in 2017 zal stijgen naar 55.474 miljoen euro. De onderliggende omzetgroei zal in beide jaren volgens de marktvorsers 3,9 procent bedragen. De volumegroei zal echter in 2017 1,0 procent bedragen en in 2018 naar verwachting stijgen naar 1,9 procent, terwijl de bijdrage van hogere prijzen zal teruglopen van 2,8 naar 2,0 procent.

De marge bij de kernactiviteiten lag afgelopen jaar volgens de analisten op 15,2 procent, 0,4 procentpunt meer dan in 2015. In 2017 zal deze marge volgens de analisten vermoedelijk opnieuw stijgen met 0,4 procentpunt naar 15,6 procent.

Eind november vorig jaar zei Unilever tijdens een beleggersdag dat het een bovengemiddelde marktgroei, een versnelde verbetering van de operationele winstmarge en een sterke kasstroom voorziet.

Het Connected 4 groeiprogramma van Unilever in de komende jaren een verhoging van de marge met 40 tot 80 basispunten realiseren, waar eerder een verwachting van een toename van 30 tot 40 basispunten gold.

Morgan Stanley verwacht dat Unilever voor 2017 zal aangeven dat de marge aan de onderkant van deze bandbreedte zal uitkomen. Verder kijkt de Amerikaanse zakenbank wat Unilever zegt over de ontwikkeling van de inkoopkosten, wisselkoersen en de prijskracht voor dit jaar.

Overnames

Recent deed Unilever enkele grote overnames, zoals die van Dollar Shave Club en Seventh Generation. Met deze acquisities begeeft het concern zich volgens analisten van Goldman Sachs op het directe verkoopkanaal voor consumenten. Unilever heeft de komende drie jaar nog eens 1 tot 3 miljard euro beschikbaar voor dergelijke overnames.

Unilever maakt de kwartaalcijfers op donderdag rond de klok van acht uur bekend. Op een groen Damrak handelde Unilever woensdagmiddag 0,6 procent hoger op 39,28 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.