Beleggingstips

We horen vaak dat jongeren die willen beleggen meer risico’s kunnen nemen omdat ze meer tijd hebben om eventuele tegenvallers goed te maken. Dit is tot op zeker punt waar. Maar jongeren zouden ook eens moeten kijken naar de favoriete aandelen van hun grootouders. Die aandelen vormen vaak een uitstekende basis op lange termijn.

Kleine small cap aandelen halen over een lange termijn betere resultaten dan de gemiddelde aandelenmarkt. De laatste 90 jaar haalde de S&P600 small cap index bijvoorbeeld een gemiddelde jaarlijkse return van 9,9% tegenover 8,1% voor de brede bekende namen in de S&P500.

Maar kleine aandelen houden ook een verhoogd risico in. Zonder een gezonde spreiding kan dat gevaarlijke situaties opleveren. Daarom dat je tegenover dat jong geweld ook best oude waardes zet, bedrijven die je grootouders nog kennen. Dit zijn de zogezegd ‘saaie’ dividendaandelen.

Dividend Aristocraten

Deze zogezegd saaie dividendaandelen, vertegenwoordigd in de S&P Dividend Aristocrats index, haalde de afgelopen 20 jaar een gemiddeld rendement van 11% per jaar.  Ze zorgen dus niet alleen voor een welgekomen diversificatie, ze zorgen ook nog eens voor een extra rendement.

In deze index steken namen zoals Coca-Cola, Proctor & Gamble, McDonald’s, Johnson&Johnson, … bedrijven die een dividend uitkeren en ieder jaar hun dividend verhogen.

Naargelang de bron die men raadpleegt maken dividenden 30% tot 40% van het totale rendement uit. Hoe jonger je bent, hoe meer gebruik je kan maken van de kracht van samengestelde interest door deze dividenden opnieuw te investeren.

Het is natuurlijk spannender en ‘sexy’ om aandelen zoals Snapchat, Facebook of GoPro te kopen. Maar iedere belegger die al enige ervaring heeft, heeft altijd spijt dat hij/zij op jongere leeftijd niet meer van deze dividendaandelen had gekocht. De goede raad van je grootouders moet je dan toch maar eens ter harte nemen 😉

Bron: Time Money