Mark Zuckerberg zwart wit

Is het jou ook al opgevallen dat Mark Zuckerberg steeds meer op Bill Gates begint te gelijken. Ze zijn beide een van de rijkste mensen ter wereld, ze doneren miljarden aan liefdadigheid en creëerden een technologiebedrijf dat zijn tijdperk domineert. Vooral de manier waarop beide miljardairs concurrentie geen kans geven, valt steeds meer op. Mark Zuckerberg is de nieuwe Bill Gates.

In de jaren ’90 was Microsoft onder de leiding van Bill Gates het meest dominante technologiebedrijf, niet het beste maar wel het meest dominante. Microsoft creëerde een aura van onoverwinnelijkheid doordat ze niet toestonden dat concurrentie ook maar enige vorm van een kans kreeg. Wat ze niet konden kopen, vernietigden ze.

En die weg gaat Facebook ook op.

Snapchat is nog een van de weinige bedrijven die Facebook iets in de weg zou kunnen leggen. Facebook probeerde dan ook al enkele keren Snapchat te kopen, maar zonder succes. De aanstromende IPO van Snap bewijst echter wel de Bill Gates / Mark Zuckerberg gelijkenis: wat je niet kan kopen, vernietig je.

Gebruikers Snapchat

Uit de prospectus van de Snap IPO blijkt dat de groei van het aantal Snapchat-gebruikers sinds midden vorig jaar weer daalt. Sommige analisten waarschuwen dan ook voor deze beursgang. Wan midden vorig jaar was ook exact het moment waarop Facebook via Instagram de dienst Instagram Stories lanceerde, een soortgelijke aan Snapchat.

Volgens Snap ligt dit aan technische problemen, maar het kan geen toeval zijn. Naast Instagram Stories is Facebook begin dit jaar ook begonnen met een gelijkaardige optie aan te bieden op het platform van Facebook zelf. Dit kan nog meer problemen opleveren voor Snapchat.

Gelijkenissen Facebook en Microsoft

In de jaren ’90 waren Windows en Office zowat het belangrijkste dat men nodig had op een computer. Elk nieuw product werd dan ook ‘opgedragen’ aan hun immens klantenbestand zodat de concurrentie geen kans kreeg.

Spoelen we door naar vandaag zien we hetzelfde gebeuren bij Facebook.

Facebook kloont de concurrentie en implementeert dezelfde mogelijkheden binnen zijn eigen gigantische netwerk. Zo hebben gebruikers steeds minder de behoefte om gebruik te maken van andere apps zoals Snapchat.

De technologie is anders, maar de aanpak blijft hetzelfde

Zuckerberg probeerde in 2013 Snapchat te kopen voor $3 miljard cash. Nadat de deal niet doorging lanceerde Facebook ‘Poke’ – een kloon van Snapchat. Poke slaagde niet en een jaar later kwam er Slingshot. Ook Slingshot mislukte maar de boodschap was duidelijk van Mark Zuckerberg: ‘Evan Spiegel, ik kom achter Snapchat aan’.

Met Instagram Stories doet Facebook een nieuwe poging. En deze keer lijkt Zuckerberg wel te slagen. Zuckerberg kan de competitie aangaan met Snapchat via Instagram en Facebook aangezien het, net zoals Bill Gates met Microsoft in de jaren ’90, een gigantisch klantenbestand heeft.

Bron: Business Insider