(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag met een kleine winst gesloten. De AEX index steeg 0,1 procent op 494,62 punten, terwijl de AMX een winst van 0,2 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,4 procent.
Beleggers kregen een stroom aan macro-economische cijfers te verwerken. De economische groei in de eurozone kwam in het laatste kwartaal van 2016 op kwartaalbasis uit op 0,4 procent, terwijl op jaarbasis sprake was van een plus van 1,7 procent, iets minder de groei in het derde kwartaal toen dit 1,8 procent was. De industriële productie in de eurozone daalde in december met 1,6 procent ten opzichte van de maand ervoor. Op jaarbasis steeg de productie juist met 1,3 procent.
De Nederlandse economie groeide afgelopen kwartaal met 0,5 procent ten opzichte van het derde kwartaal, toen sprake was van een groei van 0,8 procent op kwartaalbasis. “Stevige groei”, oordeelde hoofdeconoom Nico Klene van ABN AMRO. “Vooral de uitvoer en de consumptie van gezinnen deden het goed”, aldus de econoom.
“De Nederlandse economie groeit al bijna drie jaar krachtig door. De werkloosheid daalde het hardst sinds tien jaar, het aantal banen stijgt, consumenten geven meer uit, Nederlandse bedrijven exporteren steeds meer en de toegevoegde waarde van bijna alle bedrijfstakken neemt toe. Nederland behoort in 2016 tot de voorhoede van de eurozone”, aldus minister Henk Kamp van Economische Zaken. “Economisch gezien was 2016 een jaar waar we trots op mogen zijn.”
Een tegenvaller kregen beleggers te verwerken met de Duitse ZEW-index. De index voor het economisch sentiment daalde van 16,6 in januari naar 10,4 in februari, waarbij werd gerekend op een daling tot slechts 15,0.
De Duitse economie groeide in het vierde kwartaal op kwartaal- en jaarbasis met respectievelijk 0,4 en 1,7 procent. De Duitse consumentenprijzen stegen in januari op jaarbasis conform de verwachting met 1,9 procent.
Uit China passeerden nog cijfers over de inflatie en producentenprijzen. Het consumentenprijspeil steeg in januari op jaarbasis met 2,5 procent, van 2,1 procent in december. De producentenprijzen namen in januari op jaarbasis met liefst 6,9 procent toe, waar de stijging in december nog 5,5 procent bedroeg.
Volgens economen van Nomura was de opleving van de producentenprijzen vooral te danken aan de “lage basis” van afgelopen jaar, aangezien het stijgingspercentage op maandbasis met 0,8 procentpunt toe nam. “Aangezien het effect van de lage vergelijkingsbasis aanhoudt zullen de producentenprijzen in februari zeer waarschijnlijk met meer dan zeven procent stijgen op jaarbasis”, keken de economen van de Japanse zakenbank vooruit. De toename van het consumentenprijspeil was volgens Nomura voornamelijk te danken aan de viering van Nieuwjaar in China.
Olie noteerde dinsdag in het groen. Een maart-future West Texas Intermediate steeg 0,7 procent op 53,28 dollar, terwijl een april-future Brent 0,8 procent hoger bewoog op 56,05 dollar.
De euro/dollar noteerde op 1,0577. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0615 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0598 op de borden.
In een getuigenis zei voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve tegenover de Senaat dat, indien de inflatie en de werkgelegenheid zich blijven ontwikkelen als voorzien, dat meer renteverhogingen in aantocht zijn. “In dit geval zou een verdere aanpassing van de federal funds rate vermoedelijk gerechtvaardigd zijn”, aldus Yellen. De Fed gaat gemiddeld uit van drie renteverhogingen dit jaar, bleek in december uit de ‘dot plot’ van het beleidscomité.
De centraal bankier benadrukte geen oordeel te willen vellen over eventuele nieuwe besluiten van de regering Trump, maar waarschuwde wel dat altijd de groei op de lange termijn in het achterhoofd gehouden moet worden en de welvaart van de Amerikanen. “Sowieso is het belangrijk te onthouden dat fiscaal beleid is slechts één van de vele factoren die de economische vooruitzichten beïnvloeden.”
Woensdag wacht beleggers een stroom aan bedrijfscijfers, met onder meer de resultaten van ABN AMRO, AkzoNobel, DSM, Heineken en Flow Traders. Ook Vastned, Wessanen en Euronext openen de boeken. Het zwaartepunt van de macro-economische kalender ligt vooral in de Verenigde Staten, met cijfers over de detailhandelsverkopen en de industriële productie. Uit het Verenigd Koninkrijk volgen nog de nieuwste werkloosheidscijfers en de Zweedse Riksbank komt met het rentebesluit.
Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 13 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Randstad met een winst van 4,0 procent. De uitzender presteerde in het vierde kwartaal boven de verwachting van analisten, met een stijging van de omzet van 4.995 miljoen naar 5.525 miljoen euro en een onderliggend operationeel resultaat (EBITA) van 268 miljoen euro, tegen 245 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Analist Marc Zwartsenburg van ING sprak van erg goede resultaten. “Dit heb ik lang niet gezien. Vooral de omzettrend in januari van een groei met 5 tot 6 procent is zeer sterk. Als Randstad dat nu al laat zien, terwijl de consensus voor het hele jaar daar duidelijk onder zat, dan is dat zeer sterk”, aldus Zwartsenburg.
Op gepaste afstand steeg ING Groep 0,8 procent en schreven verzekeraars Aegon en NN Group 0,7 procent bij.
Onderaan bivakkeerde Heineken met een verlies van 1,0 procent. Ook AkzoNobel, dat woensdag voorbeurs de boeken over het laatste kwartaal van 2016 opent, kon met een min van 0,2 procent niet in het groen komen.
In de AMX ging Air France-KLM aan kop met 2,7 procent. Prijsvechter Transavia van de luchtvaartmaatschappij meldde maandag nabeurs de activiteiten bij de Duitse hub in München eind oktober dit jaar te zullen staken, vanwege de tegenvallende prestaties en de slechte vooruitzichten. In maart 2016 startte Transavia met het aanbieden van vluchten vanuit de Zuid-Duitse stad.
Fugro rondde de aankoop van een assistentieschip af tegen aanzienlijk gunstigere voorwaarden dan een hernieuwde huurovereenkomst met eigenaar Solstad. Met de aankoop van de REM Etive versterkt Fugro de vloot in de regio Asia Pacific, wat volgens de bodemonderzoeker ook de positie van de onderneming verbetert voor toekomstige opdrachten. Het aandeel eindigde 0,6 procent hoger.
Aperam droeg met een verlies van 2,1 procent de rode lantaarn in de Midkap. De afgelopen handelsdagen was het aandeel echter flink in trek na sterke resultaten over het afgelopen vierde kwartaal.
Onder de kleinere fondsen steeg Ordina met 4,0 procent en schreven NSI en Stern Groep respectievelijk 1,8 en 1,7 procent bij. BinckBank en ICT Group waren met een verlies van 0,8 procent de grootste dalers.
Onder de lokale fondsen trok SnowWorld de aandacht met een winst van 3,9 procent. Grootaandeelhouder Value8 verkleinde het belang in SnowWorld van ruim twintig procent naar 12,76 procent. Tegelijk meldde Alychlo, dat gecontroleerd wordt door de Belgische miljardair Marc Coucke, een belang en stemrecht van 9,57 procent. Axxion meldde daarnaast een eerste belang van 3,30 procent met eenzelfde stemrecht in SnowWorld. Value8 sloot 4,0 procent hoger.
Tussenstanden Wall Street
Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index fractioneel lager op 2.327,28 punten. De Dow Jones index steeg 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde nipt in het rood.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.