Financiële zekerheid

Hoe zou het zijn om rijk te zijn? Hoe zou het zijn om zekerheid te hebben, ongeacht wat er gebeurt in de economie, de aandelenmarkt, of de vastgoedmarkt. Hoe zou het zijn om financiële zekerheid te hebben, voor de rest van je leven. Hoe zou het zijn om iedere tegenslag te zien als een opportuniteit en niet het einde? Dat is wat Tony Robbins uitlegt in zijn boek ‘Unshakeable’.

Voor de liefhebbers van Tony Robbins, je kan zijn nieuwste boek HIER pre-order bestellen. Onderstaand stuk is een klein deel uit dat boek.

Wanneer je ‘Unshakeable’ bent, heb je zo veel vertrouwen in jezelf en je financiële huishouden dat je iedere storm kan doorstaan. Niets staat jou in de weg, niets brengt jou uit balans, je kent geen enkele angst. Je hebt innerlijke rust. Je bent een leider en geen volger, je bent een speler en geen speelstuk. Je doet in plaats dat je praat.

We leven in een knotsgekke wereld, zegt Robbins. Negatieve rentevoeten, onvoorspelbare beursbewegingen, monetaire experimenten, renteloze spaarboekjes, … Zelfs de slimste financiële experts kunnen niet meer met bijna zekerheid vertellen wat er gaat komen. Wat we nu meemaken, is jamais vu in 5.000 jaar geschiedenis.

Eenvoud kan je redden

Maar er is ook goed nieuws. In deze complexe wereld maakt eenvoud een comeback van epische proporties. Je moet de toekomst niet kunnen voorspellen om je financiële zekerheid veilig te stellen. Je moet je enkel concentreren op wat je kan controleren en niet op wat je niet kan controleren.

Miljardairs als Ray Dalio, Warren Buffett en Jack Bogle verslaan de rendementen van een gemiddelde aandelenmarkt, maar ze hebben allemaal hetzelfde advies voor de gewone belegger: maak het eenvoudig en volg de index.

Van 50K naar 1 miljoen

Indexen halen een gemiddelde return van 7% à 10% per jaar. Dat betekent dat je om de 7 à 10 jaar je geld kan verdubbelen. Daar tekenen veel mensen voor maar toch gaan ze op zoek naar manieren om de gemiddelde aandelenmarkt te verslaan, vaak in het nadeel van hun rendement.

Wie in 1985 voor $50.000 een ETF kocht van de S&P 500 heeft vandaag bijna $ 1 miljoen, zonder meer te doen dan enkel de index te kopen en te volgen. Financiële zekerheid in onzekere tijden moet niet moeilijk zijn. Maak het eenvoudig!

Bron: LinkedIn