(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,6 procent tot 498,57 punten, terwijl de AMX 0,5 procent hoger sloot en voor de AScX een plus resteerde van 0,6 procent.

De Amsterdamse hoofdindex steeg dinsdag gestaag. “De beurzen zijn vandaag allemaal vriendelijker,” zei vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management. 

Die stemming werd ook overgenomen in de Verenigde Staten, waar mooie bedrijfscijfers werden gemeld. Van Eerden wees op de resultaten van Home Depot, Macy’s en Wal-Mart, die wijzen op sterke consumentenbestedingen in de Verenigde Staten. “En ook hier in Europa zijn de indicaties positief”, zei de vermogensbeheerder.   

De belangrijkste fondsen die de stijging van de AEX veroorzaakten waren Shell, Heineken en ASML, zei handelaar Chris Jongbloed van Saxo Bank. Hierdoor bleef de AEX dichtbij de 500 punten. 

Dat niveau werd vrijdag al genaderd dankzij de sterke koersstijging van Unilever, nadat Kraft Heinz een overnamepoging bekendmaakte. De Amerikanen besloten in het weekend voorlopig van de deal af te zien, waarna de koers van Unilever een deel van de winst inleverde en ook de AEX weer wat terugzakte.

Het bedrijf is na de kortstondige overnamepoging fundamenteel hoger gewaardeerd, zei Van Eerden. “Kraft Heinz heeft laten zien dat een bedrijf van 130 miljard euro geen onneembare vesting is.”

Van Eerden ziet de AEX de grens van 500 punten wel doorbreken in de komende weken. Volgens hem worden bedrijven hoger gewaardeerd dan beleggers de laatste tijd gewend waren. “Dat zie je onder andere bij de biedingen op TMG door twee partijen en op Unilever.” 

Ook Jongbloed verwacht dat de positieve stemming op de aandelenbeurzen aanhoudt, in elk geval tot 3 maart. Dan zijn er Amerikaanse werkloosheidscijfers, die kunnen bepalen of de Federal Reserve de rente moet verhogen. 

Verder zijn de risico’s vooral politiek, volgens de handelaar. Een overtuigende overwinning van Geert Wilders’ PVV kan de Europese beurzen een tik geven, evenals een overwinning van de eveneens populistische partij van Marine Le Pen in Frankrijk. 

Er waren geen spectaculaire economische cijfers dinsdag, zei Van Eerden. 

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de consumentenprijzen in Frankrijk in januari op maandbasis zijn gedaald met 0,2 procent, na een toename van 0,3 procent in december. De inflatie op jaarbasis was 1,3 procent.

De bedrijvigheid van de economie in de eurozone is in februari verder toegenomen. De samengestelde inkoopmanagersindex, voor de industrie- en dienstensector, steeg van 54,4 naar 56,0, het hoogste niveau in bijna zes jaar tijd. Economen rekenden op 54,3 punten. In Duitsland kwam de index uit op 56,1.

De euro/dollar noteerde lager op 1,0540. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0588. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0608 op de borden. Diverse Fed-sprekers lieten dinsdag opnieuw doorschemeren dat een renteverhoging in maart nog altijd tot de mogelijkheden behoort.

Olie noteerde dinsdag in het groen. Een april-future West Texas Intermediate steeg 1,3 procent op 54,71 dollar, terwijl een april-future Brent 1,4 procent hoger bewoog op 56,95 dollar.  

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten slechts 7 van de 25 aandelen in het rood, aangevoerd door Wolters Kluwer met een verlies van 1,3 procent. Sterkste stijger was Gemalto, met 2,9 procent. 

Belangrijker voor de index was de koersstijging van zwaargewicht Shell. Het aandeel steeg 1,6 procent na rapporten die wezen op een hogere olieprijs.

Aegon won 1,2 procent na een koersdoelverhoging door Morgan Stanley van 4,40 naar 5,00 euro met een ongewijzigd Gelijkgewogen advies. Sectorgenoot NN Group steeg ook 1,2 procent na een koersdoelverhoging door Berenberg, van 33,00 naar 33,70 euro. De kans dat de overname van Delta Lloyd doorgaat is groter dan dat de deal nog afketst, stelden de analisten.  

Onder de middelgrote fondsen ging de aandacht uit naar GrandVision dat dinsdag verder steeg en 4,8 procent hoger sloot, nadat het bedrijf maandag de jaarcijfers bekendmaakte en positieve rapporten kreeg van analisten. Maandag won het aandeel al 2,5 procent.

Ook Arcadis was een sterke stijger, met 3,7 procent.

Air France-KLM kon 2,3 procent bijschrijven. UBS heeft het advies verhoogd van Verkopen naar Kopen en stelde het koersdoel opwaarts bij van 4,60 euro naar 7,50 euro, vanwege een verbetering van de winstvooruitzichten.

BAM verloor 2,9 procent. De bouwgroep heeft in 2016 conform verwachting meer winst behaald en verwacht dat de winststijging in het lopende jaar doorzet. Analisten waren in het algemeen redelijk tevreden over de cijfers. Wel hoopte NIBC op een hoger dividend dat de 0,09 euro die BAM wil uitkeren per aandeel.

PostNL meldde dat het voortaan zeven dagen per week foodproducten bezorgt met zijn speciale foodnetwerk. De pakketbezorger heeft het tijdvak waarbinnen wordt bezorgd verkort naar 30 minuten. Het aandeel steeg 0,8 procent.

Van de kleinere fondsen was AMG de blikvanger. Het aandeel steeg 3,3 procent. 

Heijmans gaat samen met Fluor en Hochtief de A10 Zuid overkappen en het station Amsterdam Zuid opknappen. De totale vergoeding voor de opdracht is 990 miljoen euro. Heijmans krijgt hiervan 15 procent. Het aandeel won 0,8 procent.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen kleurde Wall Street groen. De S&P 500 index steeg ,4 procent, terwijl de Dow Jones index 0,3 procent won en de Nasdaq 0,2 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.