Nu leven of sparen voor later? Het is een vraag waar veel mensen mee zitten. Je wil nog van het leven genieten wanneer je nog jong bent. Maar je wil ook niet met lege handen achter blijven wanneer je oud wordt. We leven langer dan we denken, en we behouden liefst onze levensstijl. Maar het kan morgen ook gedaan zijn. Welke prioriteiten moet je stellen?

Een financieel expert legt uit dat er een bepaalde hiërarchie bestaat bij je financiële planning. Het is heel belangrijk dat je de volgende 3 prioriteiten geeft aan jouw geld.

Lees hier onze gids: De 5 belangrijkste stappen om Rijk te worden

-1. Geld om nu te leven

Je hoort af en toe wel eens verhalen van mensen die geld oppotten voor hun pensioen om dat vast te stellen dat ze ongeneselijk ziek zijn eens ze de mooie leeftijd van 65 jaar bereiken. Het is dan ook belangrijk om nu te leven. Dit wil zeggen dat je budgetten moet voorzien om al je noden en wensen van vandaag te vervullen. Let wel op dat je niet boven je stand leeft. Minder geld uitgeven dan je verdient is nog altijd de basis van een financieel gezond leven.

-2. Bescherming

Het zou dom zijn om te sparen voor de toekomst, zonder bescherming van je geld. Veel mensen houden niet van verzekeringen, maar ze zijn essentieel in het beschermen van je vermogen. Zonder goede verzekeringen kan een onverwachte gebeurtenis je hele financiële huishouden onderuit halen.

Naast goede verzekeringen heb je ook een noodfonds nodig. 3 op 4 mensen krijgt ooit te maken met een zware financiële tegenslag. (onverwachte kosten, jobverlies, langdurige ziekte, …) Zonder noodfonds word je gedwongen dingen te verkopen of schulden te maken.

-3. Financiële onafhankelijkheid

Nadat je alles hebt wat je nu nodig hebt en je bent voldoende verzekerd, kan je beginnen bouwen aan je financiële onafhankelijkheid. Dit wil zeggen dat je gaat beleggen met een doel op lange termijn.

Financiële onafhankelijkheid is het moment waarop je voldoende geld en beleggingen hebt dat het niet meer nodig is om te werken. Dit lijkt voor veel mensen een verre droom, maar voor anderen is het een mooie realiteit.

Iedereen kan financiële onafhankelijkheid bereiken in het leven, wanneer je maar de juiste prioriteiten legt.

Bron: Business Insider