(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,6 procent tot 494,90 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,9 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 1,2 procent.

Omringende beurzen in Europa gingen vrijdag ook omlaag. Volgens marktvolgers lagen teleurstellende bedrijfsresultaten en winstnemingen ten grondslag aan de dalingen. Olieprijzen daalden en beïnvloedden daarmee oliegerelateerde aandelen zoals Royal Dutch Shell en SBM Offshore. Bankaandelen daalden ook in Amsterdam, nadat resultaten van Royal Bank of Scotland en Standard Chartered in het Verenigd Koninkrijk tegenvielen.

Tijdens de middaghandel bleek dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen is gedaald. De index van Thomson Reuters en de Universiteit van Michigan daalde 98,5 in januari naar 96,3 deze maand. Een voorlopig meting wees ook al op een daling. Tegelijkertijd zei het Ministerie van Handel dat in de eerste maand van 2016 er weer meer nieuwe woningen werden verkocht in Amerika, na een daling in december.

In Europa werd bekend dat het consumentenvertrouwen in Frankrijk in februari stabiel is gebleven. De vertrouwensindex noteerde ongewijzigd op 100, de hoogste stand sinds november 2007. In Italië daalde het vertrouwen onder consumenten.

Olie noteerde vrijdag in het rood. Een april-future West Texas Intermediate daalde 0,6 procent op 54,14 dollar, terwijl een april-future Brent 0,7 procent lager bewoog op 56,16 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0576. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0590 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0580 op de borden.  

Beleggers kijken uit naar volgende week waarin Federal Reserve voorzitter Janet Yellen een toespraak zal geven en ook de rede die de Amerikaanse president Donald Trump voor het Congres zal houden, kan op belangstelling rekenen.

Van de in Amsterdam genoteerde bedrijven maken onder meer PostNL, Aalberts Industries, Ahold Delhaize, ASMI en Gemalto volgende week resultaten bekend. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 19 van de 25 aandelen in het rood, aangevoerd door Altice met een verlies van 2,5 procent, terwijl ArcelorMittal en ABN AMRO 1,4 procent daalde en ING 1,3 procent.

Moody’s verhoogde de rating voor ArcelorMittal van Ba2 naar Ba1 bij een ongewijzigde stabiele outlook. “Onze opwaardering naar Ba1 geeft het versterkte kredietprofiel van ArcelorMittal weer en de aanhoudende verbetering van de marktomstandigheden sinds we vorig jaar in august onze outlook op stabiel zetten”, schreven de analisten.

Credit Suisse verhoogde het koersdoel voor Heineken van 67,00 naar 73,00 euro. Analist Sanjeet Aujla van Credit Suisse werd na publicatie van de jaarcijfers van de Amsterdamse brouwer positiever over de winstverwachtingen voor de middellange termijn. De analist ziet echter ook onzekerheid over de omzetontwikkeling. Het advies bleef daarom Underperform.

De Griekse brouwer Macedonian Thrace Brewery heeft Heineken gedagvaard voor het via zijn dochterbedrijf Athenian Brewery misbruik maken van zijn dominante machtspositie in Griekenland. Dit bevestigde een woordvoerder van de Amsterdamse brouwer tegen ABM Financial News. Het aandeel Heineken daalde 0,1 procent.

Kepler Cheuvreux verhoogde vrijdag het koersdoel voor het aandeel Randstad van 61,50 naar 62,50 euro met handhaving van het koopadvies. Analist Hans Pluijgers stelde de taxaties voor de operationele resultaten voor 2017 met 1,5 procent en voor 2018 met 1,9 procent bij. De koers van Randstad zakte 1,3 procent.

Het koersdoel voor RELX werd door Deutsche Bank verhoogd van 14,30 naar 15,15 Britse pond. Het advies bleef Houden. Analist Chris Collett zag de jaarcijfers en de outlook van de uitgever licht boven de verwachting uitkomen. Collett kwalificeerde de cijfers over het vorig jaar als solide. Goldman Sachs verhoogde het koersdoel voor RELX licht van 19,00 naar 19,16 euro met handhaving van het advies op Kopen. Het aandeel steeg 0,2 procent.

Galapagos rapporteerde donderdag laat de jaarcijfers. De biofarmaceut heeft de cashburn in 2016 conform verwachting zien uitkomen bij een sterke kaspositie en zag bovendien de omzet toenemen terwijl er onder de streep winst resteerde. Analist Peter Welford van Jefferies sprak van beter dan verwachte resultaten. KBC noemde de resultaten “uitstekend”. Galapagos verloor evenwel 1,3 procent.

KPN heeft ICT-dienstverlener Divider overgenomen. De financiële details van de transactie werden niet vermeld. Het aandeel won 1,5 procent.

Unilever noteerde 0,3 procent hoger, nadat Deutsche Bank het koersdoel verhoogde van 44,00 naar 49,00 euro en daarbij het koopadvies handhaafde.

Gemalto meldde vrijdag de relatie met MPT te hebben verstevigd, middels de introductie van twee applicaties in MPT’s thuisland Myanmar. Het aandeel verloor 0,1 procent.

Van de Midkapfondsen eiste Fugro vrijdagochtend de aandacht op. Fugro boekte in 2016, conform verwachting, een fors lagere omzet en bedrijfsresultaat. Onder de streep leed de oliedienstverlener een verlies van 308,9 miljoen euro, tegen een nettoverlies van 372,5 miljoen euro een jaar eerder. De omzet daalde in 2016 van 2,4 miljard euro, naar 1,8 miljard euro. Dit was conform de verwachting van analisten. Analist Martijn den Drijver van NIBC sprak desondanks van solide resultaten en bij Morgan Stanley wezen ze op de daling van de nettoschuld. Analist Dirk Verbiesen van KBC Securities merkte echter op geen significante winstaanjagers in de komende jaren te zien voor het bedrijf. Het aandeel steeg 3,8 procent en was daarmee de sterkste stijger onder de fondsen in de Midkap.

Arcadis won 1,8 procent en IMCD dikte 0,9 procent aan. Berenberg verhoogde het advies voor IMCD van Houden naar Kopen en stelde het koersdoel opwaarts bij van 38,00 naar 51,00 euro.

OCI en ASMI waren met verliezen van achtereenvolgens 4,0 en 3,8 procent de sterkste dalers in de AMX.

Onder de kleinere fondsen was Brunel International met een verlies van 5,5 procent de grootste verliezer, nadat de detacheerder de resultaten over het vierde kwartaal rapporteerde. Brunel heeft over het laatste kwartaal van 2016 minder omzet geboekt en de winstgevend vrijwel volledig zien wegsmelten. KBC Securities sprak van gemengde resultaten. Volgens analist David Vagman verraste het onderdeel Offshore echter positief met een minder sterke daling en een verbeterde brutomarge.

Ordina was met een winst van 2,4 procent de sterkste stijger onder de kleinere fondsen, gevolgd door NSI en Takeaway.com, die beiden X procent hoger noteerden.

Novisource is in een vergevorderd stadium met de aandeelhouders van Opdion Services over de acquisitie van Opdion. Dit meldde beide partijen vrijdag voorbeurs zonder financiële details van de transactie te vermelden. Het aandeel won 2,6 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde Amerikaanse markten ongeveer 0,2 procent in het rood. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.