schrikken

Het optimisme is vandaag de dag in grote mate aanwezigheid op de markten. Zo signaleren de meeste technische indicatoren dat de huidige markt zwaar ‘overgekocht’ is, maar de beleggers lijken zich hier weinig van aan te trekken. Voorlopig wordt elke correctie aangegrepen om nieuwe posities in te nemen.

Het team van Real Investment Advice heeft recent een uitgebreide analyse geschreven over de huidige marktcondities. Volgens het team zijn er genoeg redenen te geven waarom we op dit moment voorzichtig moeten zijn.

Deze grafiek laat zien dat een zijlijnpositie het beste alternatief is

grafiek-schrikken

Een van de argumenten heeft betrekking op de afstand tussen de huidige koers van de S&P 500 index en de koers van de Moving Averages 200. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Real Investment Advice, is te zien dat de MA200 vandaag de dag 8% procent lager ligt dan de huidige koers van de S&P 500 index.

Op basis van de afgelopen 3 jaar is dat de grootste bandbreedte tussen beide instrumenten. Tijdens voorgaande keren kregen we meerdere malen te maken met de nodige correcties. De trend mag dan op dit moment wel sterk opwaarts gericht zijn, volgens het team is dat geen reden om blind in de markt te stappen. Een zijlijnpositie lijkt op dit moment een beter uitgangspunt te zijn.