Facebook vs Snapchat

Mark Zuckerberg is de nieuwe Bill Gates. Net als de voormalige Microsoft topman is de CEO van Facebook van plan om elke potentiële bedreiging over te kopen of kapot te maken. Snapchat lijkt nog de enige concurrent van het sociale media platform. En Snapchat wil zich niet laten overnemen, dus …

Hoewel de copycat van Facebook nogal klungelig overkomt, zal het grootste sociale media platform ter wereld vermoedelijk niet veel moeite hebben om Snapchat op de knieën te krijgen.

Stel je het volgende voor:

Er zijn 2 auto’s betrokken in een straatrace. In de eerste auto zit Mark Zuckerberg, in de 2e auto zit Evan Spiegel. De auto van Spiegel nadert de auto van Zuckerberg. Daarop besluit ‘Zuck’ om wat nagels op de weg te strooien.

Het publiek ziet dat de nagels van slechte kwaliteit zijn, maar geven daar niet om. Maar Zuckerberg wil geen nieuw huis bouwen, hij wil de auto van Spiegel vertragen. Dan kan hij gewoon als eerste blijven rijden.

Zo gaat de strijd ongeveer tussen het imperium van Facebook en eerste achtervolger Snapchat.

Vlak na de IPO introduceerde Facebook verschillende copycat-achtige features op diverse platformen. Messenger kreeg Messenger Day, WhatsApp kreeg een status en Instagram had al langer Instagram Stories.

De realiteit is dat Snapchat ondanks de 158 miljoen dagelijkse gebruikers veel kleiner is dan de platformen van het Facebook imperium:

  • Facebook: 1,2 miljard dagelijkse gebruikers
  • Instagram: 400 miljoen dagelijkse gebruikers en 600 miljoen maandelijkse gebruikers
  • WhatsApp: 840 miljoen dagelijkse gebruikers en 1,2 miljard maandelijkse gebruikers
  • Messenger: 1 miljard maandelijkse gebruikers

Snapchat vs Facebook

Facebook vernietigde eerder al Google+

10% van de dagelijkse gebruikers op Snapchat komt overeen met ongeveer 0,50% van de van de gecombineerde dagelijkse gebruikers van alle Facebook platformen. Mark Zuckerberg moet dus minder dan 1% van zijn gebruikers overtuigen om Snapchat niet meer te gebruiken om al een groot verschil te maken.

Hoewel de copycat pogingen van de platformen op het Facebook imperium in eerste instantie klungelig overkomen, zijn het toch de zwakke spijkers die voldoende schade kunnen aanrichten om Snapchat af te remmen. En dat is het voornaamste doel.

In 2011 sloot Zuckerberg zijn personeel nog op in het hoofdkwartier om Google+ te vernietigen. Niets wijst erop dat hij nu niet hetzelfde gaat doen om Snapchat op de knieën te krijgen. Of zoals Zuckerberg in 2011 persoonlijk zei: “Carthage must be destroyed!”

Bron: Business Insider