Janet Yellen Federal Reserve

De Amerikaanse centrale bank besloot afgelopen week om de rentestand op te trekken richting de 1%. Deze rentestap kwam niet als een verrassing, want het overgrote deel van de beleggers had gerekend op deze nieuwe renteverhoging. Dit kwam met name door de snel stijgende inflatie van de afgelopen maanden.

Sinds november 2016 zit de inflatie al sterk in de lift. De plannen van Donald Trump hebben er voor weten te zorgen dat steeds meer consumenten optimistischer zijn geworden over hun financiƫle toekomst. En dit optimisme heeft geleid tot een stijging in de consumentenuitgaven, met een stijgende inflatie tot gevolg.

De Fed wil vechten tegen een inflatie van boven de 2%

Uiteraard neemt de economische situatie in dit geheel een grote rol in. De Amerikaanse arbeidsmarkt heeft zowaar op dit moment te maken met krapte en als gevolg daarvan zijn de arbeidslonen flink gestegen. Janet Yellen, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, liet weten dat de Fed zal vechten tegen een te hoge inflatie.

inflatie-fed

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Business Insider, is te zien dat zowel de headline- als de kerninflatie in de lift zit. Met name wordt er grote waarde gehecht aan de kerninflatie. Deze inflatie houdt immers geen rekening met prijsschommelingen binnen de energie- en voedselmarkt.

De Fed heeft al meermaals herhaald dat ze een inflatiedoel van 2% voor ogen hebben. Nu dit inflatiedoel zo goed als bereikt is, nemen de twijfels over het beleid van de Fed toe. Zal de Fed het aandurven om bij een stijgende inflatie binnenkort opnieuw een renteverhoging door te voeren?