Bitcoin is nog steeds de grootste en belangrijkste cryptomunt ter wereld. Maar Bitcoin is in feite een afgeleide van de nieuwe blockchain technologie. Blockchain heeft het potentieel om de wereld te veranderen. Sommige noemen blockchain ‘internet met waarde’. En dat vat in feite veel samen. Dit is alles wat je als beginner moet weten over blockchain.

Blockchain is een soort van database. Alle transacties worden geregistreerd in blokken. Iedere blok data bevat een tijdlijn en een link met de vorige blok. Cryptografische puzzels zorgen ervoor dat gebruikers slechts een deel van een blok kunnen aanpassen. Zo ontstaat er een gedecentraliseerd systeem dat autonoom kan werken.

Blockchain werd ontworpen door Satoshi Nakamoto in 2008. In 2009 ontstond Bitcoin als eerste digitale munt die gebruik maakte van de blockchain technologie. Via blockchain werd een probleem opgelost waar andere digitale munten mee kampten. Via deze technologie was het niet meer mogelijk om dezelfde digitale munt 2 keer uit te geven zonder controle van een overheid of instantie.

Lees hier de uitgebreide Bitcoin Gids van Slim Beleggen

Blockchain kan het huidige betaalsysteem vervangen

Via blockchain kan je waardevolle transacties delen. Wie een persoonlijke sleutel bezit met toegang tot een blok, kan de waarde van die sleutel delen. Zo worden transacties sneller en goedkoper uitgevoerd. Het zorgt ook voor extra veiligheid omdat niemand anders dan diegene die de sleutel bezit, een blok kan wijzigen. De voornaamste functies van een bank: verifiëren en fraude voorkomen, worden zo overbodig.

We zijn het al gewoon om informatie te delen via een gedecentraliseerd platform: het internet. Maar wanneer er waarde wordt toegevoegd aan de informatie, vallen we vaak terug op het oude, gecentraliseerde systeem van betalingen. Zelfs moderne betaalmiddelen zoals PayPal vergen een integratie met een bank. Met blockchain is dit niet meer nodig.

Blockchain elimineert de tussenpersoon op 3 belangrijke manieren:

  • Bijhouden van transacties
  • Identificeren van de identiteit
  • Contracten afsluiten

Blockchain heeft dus het potentieel om het globale financiële systeem helemaal op zijn kop te zetten. Zelfs een klein deel van de markt veroveren zou al een immense stijging van de efficiëntie betekenen.

Blockchain is veel meer dan alleen fintech

Blockchain kan alle soorten digitale informatie verzamelen. Zo is deze technologie niet enkel een enorme vooruitgang voor de financiële industrie, maar voor iedere industrie waar digitale informatie moet gedeeld en beschermd worden. Denk bijvoorbeeld aan medische gegevens, gas en elektriciteitscontracten, verzekeringen, intellectuele eigendommen, …

Momenteel maakt blockchain vooral furore in de financiële industrie, maar steeds meer industrieën zullen het voordeel van deze technologie ontdekken.

Bron: Forbes