(ABM FN-Dow Jones) De Russische hypothekenmarkt kan dit jaar 25 tot 30 procent groeien, geholpen door de lage rente en de lage penetratiegraad op de Russische woningenmarkt. Dit stelden analisten van Morgan Stanley in een maandag gepubliceerd rapport. 

De grootste bank van het land, Sberbank, kan zijn marktaandeel verder uitbreiden ten opzichte van de huidige 54 procent, verwachten de analisten, waardoor ook de winstgevendheid verbetert. Morgan Stanley verhoogde het koersdoel voor de bank van 200 naar 215 roebel.

De Russische markt voor woninghypotheken staat nog in de kinderschoenen. Pas sinds 2010 groeit de leningenmarkt serieus, met een gemiddelde samengestelde groei van 25 procent per jaar. Het aantal nieuw verstrekte hypotheken kan dit jaar stijgen tot 1 miljoen, of een bedrag van 1.800 miljard tot 2.000 miljard roebel, omgerekend ongeveer 29 miljard tot 32 miljard euro.

Toch omvatten hypotheken nog altijd niet meer dan eentiende van de totale schulden in Rusland en de penetratiegraad van 5 procent is lager dan elders.

Volgens Morgan Stanley kan inmiddels 57 procent van de Russische bevolking zich met gemak een hypotheek veroorloven. In 2009 was dat nog maar 15 procent. 

De vergrijzing in het land is weliswaar een minpunt, maar er blijft een structureel groot tekort aan woningen, stelden de analisten. Daarbij maakt een afnemende inflatie het mogelijk voor de Russische centrale bank om de rente te verlagen. Hypotheken worden daardoor betaalbaarder in Rusland, hoewel de rente zeer hoog blijft met een verwachte 10 procent.

De lagere rente is zeer welkom voor de Russen, die in 2015 fors inleverden, omdat lagere olieprijzen en een goedkopere roebel grotendeels werd afgewenteld op de huishoudens. De reële lonen daalden met 9 procent en de consumentenbestedingen zelfs met 10 procent.

Hoewel Russen sinds 2015 meer sparen en schulden aflossen, bleef de hypotheekmarkt groeien, met 11 procent groei in 2015 en 14 procent in 2016. Een succesvol programma voor hypotheken met staatssteun in 2015 en 2016 was goed voor ongeveer 40 procent van de verstrekte hypotheken en hield de prijzen voor nieuwbouwwoningen overeind, meldde Morgan Stanley.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.