Berkshire Hathaway, het beleggingsvehikel van Warren Buffett, noteerde in 1982 aan $97 per aandeel. Rod Maciver, toen een succesvolle 26-jarige geldbeheerder, vond Berkshire Hathaway aan die prijs nog ‘te duur’. Hij wou wachten op een beter moment. Nu noteert het aandeel vlot boven $200.000 per stuk.

Hoewel Rod Maciver overtuigd was van Berkshire Hathaway en de capaciteiten van Warren Buffett, toen al een van de beste beleggers van zijn generatie, wou hij wachten tot de prijs van het aandeel daalde. De beurskoers keek echter nooit meer achterom en steeg de volgende decennia met duizenden procenten. Maciver leerde hier enkele belangrijke lessen uit.

Berkshire Hathaway niet gekocht

# Les 1: De beste aandelen zijn niet diegene die je verwacht

Keer op keer bewijst de aandelenmarkt dat het een plaats is waar geld verhuist van slechte of middelmatige bedrijven naar bedrijven met een stabiele, groeiende, hoge return op het kapitaal. Beleggers zijn altijd geïnteresseerd in de nieuwste groeiverhalen, de nieuwste trends of de volgende turnaround kandidaat.

Maar succesvolle beleggers investeren steeds opnieuw in (saaie) bedrijven met een hoge Return on Equity, lage schulden en stabiele groei die hun winst en cash flow herinvesteren om het bedrijf verder te laten groeien.

# Les 2: Cash is King

Veel beleggers vergeten hun liquiditeit. Het is voldoende om slechts een paar keer op het juiste moment aandelen te kopen om al rijk te worden. Dat kan wanneer je voldoende liquide bent om op het juiste moment toe te slaan. Veel beleggers denken echter dat je steeds volledig geïnvesteerd moet zijn.

Een goede cash positie is cruciaal om op het juiste moment aandelen te kopen en te verkopen.

# Les 3: De juiste eigenschappen

Succesvolle beleggers delen vaak dezelfde eigenschappen. Een van de belangrijkste eigenschappen die je nodig hebt, is je emoties onder controle houden. Beleggen is als het ware een emotionele competitie.

Rendement wordt bepaald door geduld, risicomanagement en hoe je reageert wanneer het niet gaat zoals gepland. Succesvolle beleggers houden vast aan hun strategie en beheersen hun risico.

Bron: Microcap Club

Wil jij ook rijk worden met beleggen, dan moet je DIT verhaal lezen over het leven van Warren Buffett