(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn maandag met verlies gesloten. De AEX index verloor 0,2 procent op 515,09 punten, terwijl de AMX een winst van 0,2 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,1 procent.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus sprak van een rustige handelsdag waarbij niet echt een lijn te vinden was en meer sprake was van specifieke bewegingen op de valuta-, aandelen- en obligatiemarkt dan van breed gedragen bewegingen. De focus gaat deze week onder andere uit naar een reeks speeches van ECB- en Federal Reserve-functionarissen, waarbij wat de ECB betreft het volgens Schutte de komende weken met name interessant is om te zien of macro-publicaties de proefballonnen van de centrale bank om het obligatie opkoopprogramma verder in te perken ondersteunen. Op macro-economisch vlak ligt het zwaartepunt volgens Schutte met de publicatie van een reeks inkoopmanagersindexen op vrijdag.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek maandag voorbeurs dat het volume van de investeringen in Nederland in januari op jaarbasis is gestegen met 6,4 procent. Tevens werd bekend dat het consumentenvertrouwen in maart verder is verbeterd. De index steeg met 2 punten tot 16.

Tevens werd bekend dat de arbeidskosten in de eurozone in het vierde kwartaal in een harder tempo zijn gestegen dan in het voorgaande kwartaal. De arbeidskosten stegen het afgelopen kwartaal met 1,6 procent op jaarbasis in de muntunie, versus een stijging van 1,4 procent in het derde kwartaal.

De producentenprijzen in Duitsland stegen in februari harder dan een maand eerder. Vergeleken met een jaar eerder namen de producentenprijzen in februari toe met 3,1 procent, na een prijsstijging van 2,4 procent op jaarbasis in januari.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de Chicago Fed National Activity Index in februari is gestegen. De index steeg van een stand van 0,02 negatief in januari naar 0,34 positief in februari.

Olie noteerde maandag in het verdeeld. Een mei-future West Texas Intermediate daalde 0,4 procent op 49,12 dollar, terwijl een mei-future Brent vlak bewoog op 51,75 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0753. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0767 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0734 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 7 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Vopak, Philips en ASML met winst van van 0,7 procent.

ABN AMRO wil later dit jaar twee van zijn Tier 2-leningen aflossen, die niet meer voldoen aan de eisen voor dergelijke achtergestelde schulden. ABN AMRO was met een verlies van 1,6 procent de sterkste daler.

Unilever treft voorbereidingen voor een verkoop van verschillende voedingsmerken voor in totaal 6 miljard Britse pond. Dit lieten verschillende Britse media dit weekend weten. Volgens bijvoorbeeld The Sunday Times zou Unilever overwegen om onder meer Flora en Stork, beide actief in het segment smeersels, van de hand te doen. Potentiële kopers zijn volgens de krant Bain Capital, CVC en Clayton Dubilier & Rice. Unilever noteerde 0,4 procent winst.

Moody’s is iets positiever geworden over ING Bank. Analisten van Moody’s handhaafden de rating voor de bank op Baa1, maar verhoogden wel de outlook van stabiel naar positief. Het aandeel daalde 0,7 procent.

Altice benoemde Bruno Zerbib per direct tot chief technology officer. Het aandeel Altice daalde 0,6 procent.

ArcelorMittal en de Italiaanse partner Marcegaglia hebben met 1,6 miljard euro het hoogste bod uitgebracht op de Italiaanse staalfabriek Ilva. Dit schreef persbureau Reuters vrijdag op basis van bronnen. Begin maart formaliseerde ArcelorMittal het bod op Ilva. Een overnamesom werd toen niet genoemd, enkel dat de staalreus na de overname 2,3 miljard euro wil investeren in het bedrijf. ArcelorMittal zakte maandag 0,7 procent lager.

Van de Midkapfondsen was IMCD met een winst van 1,8 procent de sterkste stijger, gevolgd door Corbion en Vastned met winsten van respectievelijk 1,4 en 1,3 procent. Air France-KLM was met een verlies van 1,1 procent de sterkste daler.

Bij de AScX-fondsen was Sif de sterkste stijger. Het aandeel won 4,4 procent. Stern en Wessanen zaten teven in de lift en wonnen respectievelijk 1,4 en 1,3 procent.

Takeaway kreeg van Goldman Sachs een koersdoelverhoging van 32,00 naar 33,00 euro met handhaving van het advies op Neutraal. Het aandeel zakte 2,7 procent.

AMG Advanced Metallurgical Group wil Suzanne Rich Folsom en Willem van Hassel aanstellen als commissarissen. Het aandeel verloor 1,0 procent.

Talpa Holding kocht meer aandelen Telegraaf Media Groep op en verhoogde daarmee zijn belang van 25,58 naar 26,57 procent. Het aandeel TMG noteerde vlak.

Lokaal fonds Euronext en Morningstar zijn een nieuwe samenwerking overeengekomen. Onder deze overeenkomst wordt de mogelijkheid gecreëerd om nieuwe beleggingsproducten en tools voor risicobeheer te lanceren, die zijn gebaseerd op de indexen van Morningstar. Het aandeel Euronext noteerde maandag een verlies van 0,1 procent.

Kiadis Pharma benoemt Jan Feijen per 1 april aanstaande als operationeel directeur. Feijen was eerder werkzaam voor Janssen, Crucell en Avebe. In zijn rol als COO bij Kiadis Pharma wordt hij onder andere verantwoordelijk voor productie en projectmanagement. Het aandeel steeg 5,8 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Brusselse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent lager op 2.376,67 punten. De Dow Jones index noteerde vlak en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.