(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een neutrale opening tegemoet. Wall Street kwam maandagavond amper van zijn plaats, terwijl ook de Aziatische beurzen vanochtend dicht bij huis blijven.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,1 procent. Maandag gaf de hoofdgraadmeter van het Damrak nog 0,2 procent prijs, vanaf een jaarrecord.

De Amerikaanse beurzen sloten maandag nipt in het rood. Beleggers moesten het doen met een matig gevulde beursagenda en keken vooral naar optredens van lokale Fed-presidenten. Volgens president Charles Evans van de Federal Reserve Bank of Chicago bestaat er “een kans” dat de Federal Reserve de rente vier keer zal verhogen, ten opzichte van de huidige verwachting van drie rentestappen in 2017. Evans benadrukte dat elke monetaire vergadering gebruikt kan worden om de rente indien nodig te verhogen, zelfs zonder een aansluitende persconferentie. 

Philadelphia’s Fed President Patrick Harker meldde juist tegen een renteverhoging te hebben gestemd in afwachting van een hogere inflatie. De Federal Reserve verhoogde afgelopen week conform de verwachting de rente met 0,25 procentpunt naar een bandbreedte van 0,75 tot 1,00 procent. 

De april-future voor een vat Amerikaanse ruwe olie sloot maandag 1,2 procent lager op 48,22 dollar. Opnieuw gooide een stijging van het aantal actieve Amerikaanse boorplatformen roet in het eten voor de olieprijzen, die afgelopen week nog met een plus van 0,6 procent in de lift zaten na een lange reeks van dalingen. Voor de negende week op rij steeg het aantal Amerikaanse actieve boorplatformen, ditmaal met 14 naar 631, zo bleek uit cijfers van de Amerikaanse oliedienstverlener Baker Hughes.  De stijgende Amerikaanse olieproductie bedreigt de pogingen van oliekartel OPEC om de productie te beperken. Vanochtend herstelde de future in de Aziatische handel licht met enkele tienden van een procent.

De euro/dollar koerste daarnaast vanochtend naar 1,0764, ten opzichte van een stand van 1,0743 bij het sluiten van de Europese markten. 

De Aziatische beurzen koersten vanochtend in een inspiratieloze handel binnen een bandbreedte van enkele tienden van een procent ten opzichte van het slot van maandag. Een positieve uitzondering was de beurs in Seoel met een winst van meer dan een procent, met dank aan met name Samsung dat zijn beurswaarde met bijna twee procent zag stijgen. 

De beursagenda is vandaag karig gevuld. Beleggers kijken met name naar de Britse inflatie, met het oog op het rentebeleid van de Bank of England.

Bedrijfsnieuws

PPG Industries is een nieuw overnamebod op AkzoNobel aan het voorbereiden. Dit schreef persbureau Bloomberg op basis van bronnen. Enkele weken terug wees AkzoNobel nog een bod van krap 21 miljard euro van de hand. Een overname tegen 83,00 euro per aandeel was volgens het Nederlandse chemiebedrijf een substantiële onderwaardering, omdat het geen rekening houdt met het lange termijn potentieel voor waardecreatie van het bedrijf, aldus het Amsterdamse verf- en chemiebedrijf.

Altice sloot een overeenkomst voor de overname van Teads, een wereldwijde marktplaats voor online video-advertenties. Teads heeft daar mondiaal gezien naar verluidt een nummer één positie met 1,2 miljard bezoekers, waarvan 720 mobiele afnemers. De overnameprijs wordt bepaald door de realisatie van de omzetdoelstelling in 2017.

Gemalto gaat klanten van de diensten van Azure Information Protection van Microsoft een van zijn beveiligingsdiensten aanbieden. Dit maakte de digitale beveiliger bekend zonder financiële details te vermelden.

Talpa kocht maandag 37.253 aandelen TMG tegen een gewogen gemiddelde prijs van 6,50 euro. Het overnamevoorstel van Talpa bedraagt eveneens 6,50 euro per aandeel TMG. Met de aankopen komt het belang van Talpa in TMG uit op 26,65 procent. Vrijdag was dit nog 26,57 procent.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde maandag 0,1 procent naar 2.375,58 punten, de Dow Jones index verloor 0,1 procent op 20.902,30 punten en de Nasdaq noteerde fractioneel hoger op 5.902,81 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.