(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat woensdag een lager opening tegemoet. Futures op de AEX noteren ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,6 procent in het rood. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 0,3 procent in het rood op 513,59 punten. 

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus verwacht dat de beurzen een stapje terug zullen doen, waarbij de financials het opnieuw moeilijk krijgen, nadat deze dinsdag in de Verenigde Staten “ook al een tik kregen”. 

Volgens Schutte heeft zich een “gezonde correctie” ingezet, die “minstens” een paar dagen tot een week kan duren. Een specifieke reden voor de correctie kon Schutte niet noemen, al speelt het FBI-onderzoek naar Trump en een vertraging van het afschaffen van Obamacare het sentiment niet in de kaart. De beleggingsadviseur denkt dat de Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500 index nog minstens vier procent kan prijsgeven, voordat de weg omhoog weer kan worden gevonden.  

Op macro-economisch vlak krijgen beleggers inzicht in de lopende rekening over januari in de eurozone en staan in Amerika de wekelijkse hypotheekaanvragen en olievoorraden op de rol. Verder komen er cijfers over de bestaande woningverkopen in Amerika over februari. Schutte kijkt met name uit naar vrijdag, wanneer de cijfers verschijnen over de samengestelde inkoopmanagersindex uit diverse landen als Frankrijk, Duitsland en de eurozone in zijn geheel. De beleggingsadviseur verwacht dat de cijfers niet zullen tegenvallen.

Wall Street sloot dinsdag in het rood, nu beleggers het geloof in de snelheid en alertheid van beleidsmaatregelen van president Donald Trump beginnen te verliezen. “Het enthousiasme is verflauwd nu veel van zijn beleidsvoornemens verzanden in juridische processen”, aldus hoofd investeringen Jack Ablin van BMO Private Bank. “Investeerders gooien nog niet de handdoek in de ring, maar ze stellen wel hun verwachtingen bij”, voegde de marktvorser toe. 

De Aziatische beurzen noteerden vanochtend op verlies. De Japanse Nikkei 225 daalde 2,1 procent tot 19.041,38 punten en de Chinese Shanghai Composite verloor 0,5 procent tot 3.245,22 punten. Vanochtend werd bekend dat Japan in februari een overschot op de handelsbalens kon overleggen, mede dankzij een flink opgelopen export. Het overschot liep in februari op tot 813,4 miljard Japanse yen, waar was gerekend op een overschot van circa 859 miljard yen.

Olie noteerde dinsdag in het rood. Een mei-future West Texas Intermediate daalde 0,7 procent tot 47,91 dollar, terwijl een mei-future Brent 0,6 procent lager bewoog op 50,68 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,0806. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0812 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,0816 op de borden. 

Bedrijfsnieuws

Gemalto gaf woensdag een winstwaarschuwing af, nadat de omzet uit de betalingsactiviteiten in de Verenigde Staten naar verwachting lager uitvalt in het lopende kwartaal en daarmee heel 2017. Voor heel 2017 zal de omzet uit betalingsactiviteiten 100 miljoen euro lager uitvallen dan aanvankelijk gedacht. Dit zal leiden tot een operationele winst in 2017 die vergelijkbaar is met het niveau van 2016, toen de operationele winst 453 miljoen euro bedroeg. Eerder mikte Gemalto nog op een operationele winst van 500 miljoen tot 520 miljoen euro. Schutte van Indexus verwacht dat het aandeel woensdag een flinke koersval kan maken, vooral omdat er veel shortposities in het aandeel zijn genomen. De beleggingsadviseur noemde de winstwaarschuwing “een behoorlijke afwijking van eerdere signalen”. 

Dinsdag besloot de Ondernemingskamer dat het consortium van de Belgische uitgever Mediahuis en VP Exploitatie van grootaandeelhouder Van Puijenbroek Telegraaf Media Groep (TMG) mag overnemen en zodoende niet verplicht is om in gesprek te gaan met Talpa. De Ondernemingskamer gaf daarmee geen gehoor aan de eis van Talpa om met TMG in gesprek te gaan over het bod van 6,50 euro per aandeel TMG, waar het laatste bod van het consortium Mediahuis/VP 6,00 euro per aandeel bedraagt.

ING Groep bereikte dinsdag overeenstemming over de verkoop van de lening voor de omstreden Dakota Access oliepijpleiding. Financiele details werden niet vrijgegeven. Verder meldde Het Financieel Dagblad na een gesprek met het Openbaar Ministerie dat ING mogelijk betrokken is geweest bij internationale corruptie, witwassen, het schenden van de regels voor cliëntonderzoek en het onvermeld laten van ongebruikelijke transacties. Onder meer de rol van ING bij smeergeldbetalingen door telecombedrijf VimpelCom zou onderwerp zijn van het onderzoek, aldus het FD. De bank overtrad mogelijk de wet tegen witwassen en de financiering van terrorisme (wwft).

Galapagos start met een Fase 1 studie voor het kandidaatmedicijn GLPG3067 tegen cystic fibrosis met zijn samenwerkingspartner AbbVie. In het kader van de start van de Fase 1 studie ontvangt Galapagos een mijlpaalbetaling van 7,5 miljoen dollar van samenwerkingspartner AbbVie.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde dinsdag 1,2 procent naar 2.344,02 punten, de Dow Jones index verloor 1,1 procent tot 20.668,01 punten en de Nasdaq noteerde 1,8 procent lager op 5.793,83 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.