(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting licht hoger openen. Wall Street sloot woensdagavond vlak, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend juist terrein prijs geven.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een neutrale opening. Woensdag koerste de hoofdgraadmeter van het Damrak nog 0,3 procent hoger naar 513,58 punten.

Wall Street deed het woensdag rustig aan na forse winsten een dag eerder. Met name energiefondsen zaten in de lift dankzij een stijging van de olieprijzen. De futures stegen nadat het Amerikaanse Energy Information Administration bekend maakte dat de olievoorraden waren opgelopen in de afgelopen week. Uit het rapport kwam evenwel ook een groter dan verwachte daling naar voren van de benzinevoorraden en andere olieproducten. De Verenigde Arabische Emiraten, lid van oliekartel OPEC, maakte daarnaast plannen bekend om zijn productie te verlagen met 200.000 vaten in de periode van maart tot en met mei. “Dat is eigenlijk meer dan was afgesproken”, concludeerden analisten van Commerzbank. De mei-future voor een vat ruwe olie sloot woensdag 2,4 procent hoger op 49,51 dollar.

Het sentiment werd daarentegen gedrukt door uitspraken van Charles Evans, president van de Chicago Fed, die dit jaar ruimte ziet voor in totaal vier renteverhogingen, indien de Amerikaanse economie zich beter ontwikkelt dan voorzien. Ook voorzitter John Williams van de San Francisco Fed zei dat er dit jaar in totaal drie of zelfs vier renteverhogingen door de Fed kunnen worden verwacht.

In Azië klom de grondstofgevoelige beurs in Sydney vanochtend enkele tienden van een procent, terwijl de Chinese beurzen en de Nikkei index in Tokio juist duidelijk terrein prijs gaven. 

De dollar toont de laatste dagen zijn kracht en noteerde vanochtend ten opzichte van de euro op 1,0754, vrijwel gelijk aan de stand bij het sluiten van de Europese beurzen. Bij aanvang van de handelsweek noteerde het muntpaar evenwel nog op 1,0900. Berichtgeving van persbureau Reuters dat de Europese Centrale Bank zal vasthouden aan zijn ruime monetaire beleid en het vooruitzicht van Brexit, lagen deze week ten grondslag aan de eurozwakte. 

Beleggers kijken vandaag met name naar Duitse inflatiecijfers en de derde raming van de Amerikaanse economische groei in het afgelopen kwartaal.

Bedrijfsnieuws

Theodoor Gilissen Bankiers verhoogde het koersdoel voor ASM International van 50,00 naar 59,00 euro met een ongewijzigd Aanbevolen advies. Analist Jos Versteeg wees er op dat chipproducenten Micron en Infineon hun verwachtingen verhoogden. ASMI, als toeleverancier, zal hier volgens de analist van gaan profiteren.

Het Duitse biotechbedrijf met een notering op het Damrak Probiodrug leed in 2016 een nettoverlies van 13,9 miljoen euro, ten opzichte van 13,5 miljoen euro een jaar eerder. Dit was conform de verwachtingen van de onderneming. De kaspositie verbeterde iets, van 21,4 miljoen naar 21,9 miljoen euro, nadat Probiodrug in oktober afgelopen jaar voor 14,9 miljoen euro aan kapitaal ophaalde via een aandelenuitgifte. 

HSBC verlaagde het advies voor Sif Holding van Kopen naar Houden en stelde daarbij het koersdoel neerwaarts bij van 25,50 naar 22,00 euro. Analist Sean McLoughlin meende dat Sif woensdag bij de jaarcijfers een zwakke outlook afgaf, terwijl de kosten voor de Roermondse funderingsspecialist oplopen.

SnowWorld tekende een intentie overeenkomst met een Italiaanse ondernemer om een indoor skiresort te ontwikkelen in Italië.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index steeg woensdag 0,1 procent tot 2.361,13 punten, de Dow Jones index daalde 0,2 procent op 20.659,32 punten en de Nasdaq noteerde 0,4 procent hoger op 5.897,55 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.