duitse economie

In Europa hangt er een gespannen sfeer. Dit komt enerzijds door de aanstaande landelijke verkiezingen in Frankrijk en Duitsland, en anderzijds door de frictie tussen Europa en Turkije. Op economisch gebied zien we voorlopig gelukkig weinig terug van die gespannen sfeer.

De Duitse economie wordt vaak bestempeld als de motor van de Europese economie. Onder leiding van Duitsland werden er gedurende de financiële crisis harde hervormingen doorgevoerd. Volgens de Duitsers moest deze methode er toe leiden dat de economisch zwakkere Europese landen sterker zouden worden. Toch bleek dit plan niet de gedroomde oplossing te bieden, want de geldpers van de ECB moest redding brengen.

Duitse economie draait op volle toeren

In Duitsland hebben deze hervormingen in ieder geval wel weten te leiden tot een positief economisch effect. De recent verschenen cijfers van ISH Markit maken duidelijk dat de Duitse economie op de hoogste stand is uitgekomen in bijna 6 jaar tijd.

duitse economie-hoogste stand

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de Markit Germany Flash PMI de afgelopen maand is uitgekomen op een stand van 57. Een maand daarvoor hadden we nog te maken met een PMI-stand van 56,1 en de waarnemers hadden gerekend op een kleine daling richting de 56.

Merkel kan in ieder geval, gezien de economische situatie in haar land, de aanstaande verkiezingen vol vertrouwen tegemoet zien.