de waarde van een aandeel

Weet wat je koopt! Het is een uitdrukking die bij beleggen enorm van belang is. Het bepaalt zelfs in grote mate of je succesvol zal zijn als belegger. Bij beleggen gaat het er immers vaak om dat je iets goedkoop koopt, om het later duurder te kunnen verkopen. Enkel op die manier behaal je winstrendement.  Via waardebepaling kan je in bepaalde mate weten of iets duur dan wel goedkoop is.

Via fundamentele analyse ga je de waarde van een bedrijf bepalen. Er zijn waarde in allerlei onderdelen van een onderneming. Zo heeft de activa een waarde (boekwaarde), de klantenportefeuille vertegenwoordigt een waarde, de (mate van) winstgevendheid heeft een bepaalde waarde, zelfs de toekomst heeft bij sommige bedrijven een waarde.

We overlopen enkel waarderingsmethodes op basis van fundamentele analyse waar je rekening mee kan houden.

– Koerswinstverhouding (K/W)

De winst is wellicht de meest gebruikt graadmeter om de waarde van een onderneming te bepalen. De winst per aandeel wordt dan gebruikt om te evalueren of een aandeel goedkoop of duur gewaardeerd staat.

Zonder al te diep op de details in te gaan, kunnen we stellen dat een aandeel goedkoop is als de K/W onder 10 noteert. Als een aandeel met een K/W van 20 of meer noteert, dan wordt een aandeel als duur beschouwd. Let wel, dit zijn algemene aannames, maar ze kunnen je alvast opweg helpen om de waardering van een aandeel te bepalen.

– Koersboekwaarde (K/B)

Ook de boekwaarde, ofwel de optelling van de waarde van de activa, in mindering met de schulden, kan in zeker mate de waarde van een aandeel bepalen. Ook hier bestaan algemene aannames voor.

Als een K/B onder 1 noteert, dan wordt een aandeel al snel bestempeld als goedkoop. Als het aandeel boven 2x boekwaarde noteert, dan wordt het vaak als duur beschouwd.

– Koersomzetverhouding (K/O)

Deze maatstaf wordt bepaald om de waarde van een klantenportefeuille te bepalen. Deze komt in bepaalde mate overeen met de boekwaarde, alhoewel er ook enige nuance in bestaat.

Zo is een aandeel goedkoop bij een K/O van onder 1. Maar een K/O vinden beleggers pas duur boven 3. Dus hier is meer ruimte voor interpretatie aan de orde. Dit komt omdat de omzet volatieler beweegt versus de boekwaarde.

– Koers (vrije) cashflow (K/CF)

Het komt voor dat een onderneming niet zo winstgevend is, maar toch veel (vrije) cash genereert uit de activiteiten. Dit is voor vele beleggers van belang, omdat bijvoorbeeld het dividend bepaald wordt vanuit de vrije kasstroom.

Voor de K/CF ratio bestaat er geen uitgesproken bandbreedte van goedkoop en duur. Dit varieert immers van sector tot sector. Maar we willen je toch niet helemaal met lege handen laten, dus ga er maar vanuit dat een K/CF van 5 of minder goedkoop is, terwijl een K/CF van 10 of meer prijzig is.

Dit komt uit onze cursus: ‘Beleggen voor Beginners’. Meer info vind je HIER