Duitsland cash

Duitsland wordt vaak gezien als de motor van Europa. Sommige economen zijn zelfs van mening dat Duitsland eigenlijk te groot is voor Europa. Dat is ook de reden dat Duitsland vaak een prominente plek inneemt binnen de beleidskeuzes die in Brussel worden gemaakt.

De meest recente macrocijfers maken duidelijk dat de Duitse economie op volle toeren draait. Vooralsnog lijkt Duitsland weinig last te hebben van de grote aantallen aan vluchtelingen die in Duitsland terecht zijn gekomen. Zo wist in het bijzonder de Duitse arbeidssector de afgelopen maand goede zaken te doen.

Werkloosheidspercentage neemt sinds het jaar 2013 al af

duits-werkloosheidspercentage

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat het Duitse werkloosheidspercentage al sinds het jaar 2013 te maken heeft met een dalende trend. Afgelopen maand werd daar een nieuwe mijlpaal aan toegevoegd. Het werkloosheidspercentage nam immers af tot 5,8%.

Het is dus duidelijk dat ook Duitsland de vruchten plukt van het stimuleringsbeleid van de ECB. Toch staat Duitsland vaak behoorlijk streng tegenover het experiment die vandaag de dag uitgevoerd wordt. De Duitsers geven in het meest van de gevallen toch de voorkeur aan hervormingen.