Zakenbank Credit Suisse laat weten dat er sprake is van een enorme spanning binnen de markten. Steeds meer beleggers beginnen zich zorgen te maken over de geopolitieke spanningen in de wereld. Overigens is dat ergens wel opmerkelijk te noemen, want de meeste van deze spanningen waren de afgelopen maanden ook al veelvuldig aanwezig.

Volgens de zakenbank is de toegenomen angst onder andere een reactie op de politiek van Trump. Eerst gaf Trump aan dat hij zich niet wilde mengen in het Syrië-probleemverhaal, maar daar is hij twee weken geleden op teruggekomen. Daarnaast toont Trump ook zijn spierballen in het conflict tussen de VS en Noord-Korea.

Credit Suisse: “Beleggers durven geen koopposities meer in te nemen”

beleggers-koopposities

Volgens Credit Suisse hebben deze ontwikkelingen er voor weten te zorgen dat de spanningen binnen de markten hoog zijn opgelopen. Zo is op de bovenstaande grafiek te zien dat de zogenoemde ‘Credit Suisse Fear Barometer’ is uitgekomen op de hoogste stand sinds de Brexit.

Volgens Credit Suisse strateeg Mandy Xu meet deze index de kosten voor het beschermen tegen een prijsdaling bij de S&P 500 index. Zij laat weten dat de afgelopen week heel wat nieuwe shortposities zijn ingenomen. Maar, volgens haar zit het grootste probleem aan de koopkant. Steeds minder beleggers durven immers een kooppositie in te nemen.