yellen

De aandelen van Amazon en Tesla zijn de afgelopen jaren werkelijk door het dak geschoten. De traders die een shortpositie durfden in te nemen, kwamen werkelijk van een koude kermis thuis. Deze ‘shorters’ moesten keer op keer teleurgesteld het veld verlaten. En daar kan de Fed een belangrijke rol in hebben gespeeld.

Volgens Jared Dillian van Mauldin Economics heeft het monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank er voor weten te zorgen dat aandelen als Tesla en Amazon zo hard in waarde zijn gestegen. Zo laat Dillian weten dat beide bedrijven moeite hebben om winst te maken en normaliter zouden beleggers dan niet zo snel geneigd zijn om een investering in een dergelijk bedrijf te verrichten.

Beleggers van Tesla en Amazon mogen de Fed dankbaar zijn

Dillian benadrukt dat deze bizarre situatie bevestigd wordt door twee recent bereikte mijlpalen. Zo wist Jeff Bezos, de baas van Amazon, uit te groeien tot de op één na rijkste man van de wereld. En Tesla wist onlangs Ford te verslaan op het gebied van beurswaarde. En dat vond Dillian toch wel opmerkelijk aangezien het feit dat wat Tesla jaarlijks aan auto’s aflevert, Ford dit in een maand tijd doet.

amazon-dillian

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Mauldin Economics, is de enorme stijging van het aandeel Amazon in beeld gebracht. Dillian is er van overtuigd dat op het moment dat de rentestand bewoog rond de 6%, we nooit te maken hadden gehad met dergelijke hoge standen bij bijvoorbeeld Tesla en Amazon. Op dat moment zouden beleggers immers sneller geneigd zijn om een ander soort belegging te doen tegen een veel lager risico.

De beleggers van Tesla en Amazon mogen de Fed dus dankbaar zijn, aldus Dillian.